ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on June 22nd, 2022 | by paggaiorama

0

Το “Παγγαίο” της Σώτης Τυρολόγου

Η πλατφόρμα The Provinces παρουσιάζει τις ατομικές εκθέσεις ‘Days that got away’ του Τάσου Ζωίδη και ‘Παγγαίο’ της Σώτης Τυρολόγου στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Athens Photo Festival 2022 εγκαινιάζοντας μια συνεργασία του The Provinces με τον παλαιότερο θεσμό – φεστιβάλ στην Ελλάδα.  

Οι εκθέσεις φιλοξενούνται στην γκαλερί Ηώς, από την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 έως το Σάββατο 25 Ιουνίου. 

Σώτη Τυρολόγου / Παγγαίο

Η φωτογραφική αυτή σειρά εστιάζεται στο τοπίο της περιοχής του Παγγαίου όρους ως μια πολύπλοκη σχέση ιστορίας, μυθολογίας και οικολογίας.
Εξετάζει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο τοπίο, εξερευνώντας τα σημάδια που έχει αφήσει χαραγμένα στο σκληρό γρανίτη και στον ασβεστόλιθο, τις άδειες μεταλλευτικές στοές, τις βραχογραφίες, τα ανεξίτηλα ίχνη που αποκαλύπτουν τη ζωή και το πνεύμα των ανθρώπων που ζήσαν εκεί από την εποχή του Χαλκού και Σιδήρου μέχρι σήμερα. Οι θρύλοι και οι μύθοι του Παγγαίου, “του όρους με τους όγκους χρυσού, του οποίου η γη κρύβει άργυρο” όπως αναφέρεται από τον Ευριπίδη, ακολουθούν ακόμα τη φήμη του, καθώς βλέπει κανείς συχνά σύγχρονες εκσκαφές που μαρτυρούν χρυσοθηρικές ενέργειες.
Η ιστορική αυτή κληρονομιά του Παγγαίου διαμορφώνει την αντίληψη των ανθρώπων που ζουν στους πρόποδές του όσοv αφορά στην ταυτότητα του τόπου τους, και δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση με τον τόπο αυτό.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑