ΙΣΤΟΡΙΑ

Published on January 24th, 2024 | by paggaiorama

0

Το άγνωστο Βυζαντινό τείχος του Ορφανίου

Από την αρχαιότητα έως το τέλος του Βυζαντίου, το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των εκβολών του Στρυμόνα παρέμεινε η Αμφίπολη παρόλο που η σημασία της έβαινε μειούμενη.

Με την Τουρκοκρατία, το εμπορικό κέντρο της περιοχής μετακινήθηκε σταδιακά προς το Μαρμάριο, ενώ η το κέντρο της στρατιωτικής διοίκησης φαίνεται ότι ήταν το Ορφάνιο όπου υπήρχε το φρούριο.

To μικρό αυτό φρούριο δημιουργήθηκε από τους Τούρκους για τον έλεγχο του Δέλτα του Στρυμόνα, το αργότερο τον 18ο αιώνα. Είναι πιθανό να χτίστηκε και αρκετά νωρίτερα.

Ο καθηγητής Κ.Τσουρής θεωρεί ότι μάλλον είναι κατασκευή του 16ου αιώνα, την ίδια εποχή πάνω κάτω που (ξανα)χτίστηκε το κάστρο της Καβάλας και αναφέρει ότι περιηγητές του 18ου αιώνα το είδαν ερειπωμένο.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ήταν ένα σχετικά μικρό φρούριο.

Το σχήμα του είναι ορθογώνιο. Καταλαμβάνει μια έκταση 5,5 στρεμμάτων εντός μιας περιμέτρου σχεδόν 300 μέτρων.

Το περίγραμμα της οχύρωσης είναι σαφές. Σε κάποια σημεία, ιδίως στην ανατολική και στη βόρεια πλευρά, τα τείχη διατηρούνται σε πολύ χαμηλό –έως μηδενικό– ύψος. Στη δυτική και στη νότια πλευρά τα τείχη σώζονται σε σχετικά καλύτερη κατάσταση και σε κάποια τμήματα διατηρούνται στο αρχικό τους ύψος.

Η τειχοδομία του φρουρίου είναι πέτρες μεσαίου μεγέθους χοντροδουλεμένες, με συνδετικό ασβεστοκονίαμα.

Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν ίχνη από κτίσματα.

Κωνσταντίνος Τσουρής, Νεάπολις-Χριστούπολις-Καβάλα (Οκτ 1999), ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ, τεύχος 53/Α-Μελέτες (1998), σελ.452


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑