Ειδήσεις

Published on November 16th, 2022 | by paggaiorama

0

Τι συνέβη με την πτώση του Αντόνοβ στο Παγγαίο;

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ

Οι ανησυχίες είναι βάσιμες και υπάρχουν εδώ και πολλούς μήνες. «Ένας μεγάλος αριθμός των όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία θα καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών στην Ευρώπη και πέραν αυτής», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της Interpol, κάνοντας έκκληση στις χώρες να παρακολουθούν την πορεία τους.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν στείλει τόνους στρατιωτικού υλικού στην εμπόλεμη χώρα, η οποία προσπαθεί εδώ και μήνες να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις. Πριν από λίγες ημέρες, πηγή από τη Φινλανδία αποκάλυψε ότι φορητά όπλα που έστειλαν διάφορες χώρες στο Κίεβο βρέθηκαν στα χέρια ένοπλων ομάδων του κοινού ποινικού δικαίου, όχι μόνο στη Φινλανδία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία κ.ά.

Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού δικτύου CBS, μόλις το 30% των όπλων που η Δύση στέλνει στο Κίεβο φτάνει στα χέρια Ουκρανών.

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 οι Δυτικοί έχουν στείλει όπλα και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων.

Ο κύριος όγκος τους συγκεντρώνεται σε βάσεις στην Πολωνία και μετά μοιράζονται σε διάφορα μεταφορικά μέσα, που ακολουθούν ανεξάρτητες και μη ελεγχόμενες διαδρομές. Δεν υπάρχει καταγραφή για το αν και πότε μοιράζονται στις στρατιωτικές μονάδες.

Οι δημοσιογράφοι του δικτύου ακολούθησαν τη διαδρομή των όπλων ξεκινώντας από την Πολωνία.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των όπλων δεν φτάνει ποτέ στην πρώτη γραμμή, αλλά «τα όπλα πηγαίνουν σε λάθος χέρια» και στη μαύρη αγορά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν έχουν τρόπο να εντοπίσουν τα όπλα που στέλνουν στην Ουκρανία και δεν υπάρχει τρόπος να τα κρατήσουν μακριά από τα χέρια των κακοποιών, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν οι πληροφορίες για πώληση μέρους της δυτικής βοήθειας μέσω σκοτεινών δικτύων. Europol και Interpol ανησυχούν για διασπορά όπλων και πυρομαχικών εκτός Ουκρανίας, σε εγκληματικές συμμορίες.

Οι «Financial Times», επικαλούμενοι δυτικούς αξιωματούχους, αναφέρουν συνεχώς ότι τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για καλύτερη παρακολούθηση των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία.

Τα ερωτηματικά και η ασάφεια που δημιούργησε το αεροπορικό δυστύχημα στην περιοχή της Καβάλας, πρόσφατα, επιτείνει τις φήμες γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Μάλιστα υπήρχαν πληροφορίες που έλεγαν ότι το ουκρανικό πολεμικό αεροπλάνο μετέφερε αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία πουλήθηκαν στην Hezbollah.

Στις ΗΠΑ εγείρονται φωνές που απαιτούν καλύτερη εποπτεία στις αποστολές. Αντιδράσεις έχουν προκύψει και στην Αμερικανική Γερουσία για τον έλεγχο των όπλων.

Η Δύση δεν επιθυμεί να υπάρχουν υπόνοιες ότι μέρος αυτών των όπλων πηγαίνουν στην παρανομία.

Αν η Ευρώπη δεν θέλει να βρεθεί προ τρομοκρατικών εκπλήξεων τα επόμενα χρόνια, πρέπει να ελέγξει πλήρως την αποστολή των όπλων στην Ουκρανία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑