ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on December 29th, 2022 | by paggaiorama

0

Τι βρήκε ο Λευτέρης Πλακίδας στο Παγγαίο

Σε ένα πολύ καλό ρεπορτάζ του ο Θεσσαλονικιός Λευτέρης Πλακίδας, στην ιστοσελίδα a8inea.com αναφέρεται στην γαστρονομία της Καβάλας και σημειώνει:

Μια οινοτουριστική διαδρομή που περιλαμβάνει κρασί, τυριά, ελαιόλαδο, θάλασσα, ιστιοπλοΐα, αλλά και μονοπάτια πολιτισμού και υπαίθριες δραστηριότητες. Ο νομός Καβάλας έχει τόσα πολλά να προσφέρει, που δεν προφταίνεις μέσα σε λίγες μέρες να τα ζήσεις ή, ακόμα, και να τα δεις.

Με το «χρυσοφόρο» Παγγαίο, το βουνό με τα δάση από οξιές, πλατάνια, έλατα, καστανιές, δρύες και τις άφθονες πηγές, οριοθετεί την «πλάτη» του νομού και δημιουργεί αίσθηση προστασίας. Αν και, όταν φέρνουμε στον νου την Καβάλα, η πρώτη εικόνα που σχηματίζουμε είναι αυτή της πόλης αγκαλιά με τη θάλασσα.

Αλλά η Καβάλα έχει πολλές όψεις. Μία από αυτές είναι και τα οινοποιεία της. Η περιοχή βγάζει εξαιρετικό κρασί.

Παντού υπάρχουν υποδομές για θερινές διακοπές στις ατελείωτες παραλίες. Πολλοί οικισμοί, μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενήσουν τους χιλιάδες επισκέπτες του καλοκαιριού, που κάποιοι γίνονται και κάτοικοι, αγοράζοντας σπίτι που χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο.

Αλλά η Καβάλα έχει πολλές όψεις. Μία από αυτές είναι και τα οινοποιεία της. Η περιοχή βγάζει εξαιρετικό κρασί. Εκτός από το Βιβλία Χώρα, το σήμα κατατεθέν της, που έχει ταξιδέψει το Παγγαίο σε όλο τον πλανήτη, πολλοί άλλοι οινοποιοί έχουν μπει στον οινικό χάρτη τα τελευταία χρόνια. Ο Τσικρικώνης, ο Συμεωνίδης, ο Χατζηγεωργίου και –λίγο πιο κοντά στην Ξάνθη– ο Αποστολίδης. Με επισκέψιμα οινοποιεία και με αμπέλια που παράγουν πολύ καλό σταφύλι, έχουν δώσει ώθηση και στο κομμάτι του οινοτουρισμού.

Φάρμες με Εκλεκτά Προϊόντα

Kavala

Στο χωριό Ποδοχώρι, στους πρόποδες του Παγγαίου, ο επισκέπτης θα βρεθεί µπροστά σε µια τεράστια έκπληξη. Ένας χώρος σαν από παραµύθι. Ένα κτίσµα µε αισθητική και σεβασµό στην παράδοση. Με µπαξέδες, µε κοτέτσι, µε λουλούδια και οπωροφόρα για οικογενειακή χρήση, µε γαϊδουράκια που βρίσκονται εκεί για τη χαρά των παιδιών και όχι ως υποζύγια. Και µε έναν ελαιώνα-υπόδειγµα. Με παραγωγή που αποδίδει premium ελαιόλαδο (αγουρέλαιο), το οποίο εξάγεται στη Γερµανία και αποφέρει καλό εισόδηµα.

Μια ζωή κινηµατογραφική σε έναν τόπο ευλογηµένο. Οι πρωταγωνιστές της, ένας Έλληνας που επέστρεψε στα πατρογονικά εδάφη, µια Γερµανίδα που ήθελε να ζήσει σε ένα µικρό χωριό, µε προδιαγραφές όµως που θα της θύµιζαν την πατρίδα της, και ένα χωριό που τους έχει αποδεχθεί, αναγνωρίζοντας στους ιδιοκτήτες της φάρµας ένα όραµα και µια οπτική που κοµίζει νέες ιδέες.

Το Pangaio Manufaktur είναι µια οικογενειακή επιχείρηση που στόχο έχει την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου µε τις µεθόδους της αναγεννητικής γεωργίας. Μαζί µε τους ελαιώνες, διατηρεί και µια µικρή φάρµα.

Με πλούσια καριέρα σε πολυεθνικές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης προτού αποφασίσουν να έρθουν στην Καβάλα, η µατιά των ιδιοκτητών στην παραγωγή ελαιόλαδου ήταν στοχευµένη, γνωρίζοντας τη σηµασία της καλλιέργειας χωρίς φυτοφάρµακα και χηµικά λιπάσµατα. Η παραδοσιακή πέτρινη φάρµα βρίσκεται στην άκρη του χωριού, δίπλα στα περιπατητικά µονοπάτια (που µπορείτε να απολαύσετε παρέα µε τα γαϊδουράκια), περιτριγυρισµένη από λιβάδια και ελαιόδεντρα, έχοντας θέα τη θάλασσα.

Στην περιοχή υπάρχει και η Φάρµα Μουσθένη που, εκτός από κτηνοτροφική µονάδα µε αιγοπρόβατα προερχόµενα από τη Γαλλία, έχει δηµιουργήσει και µια σειρά προϊόντων που διατίθενται στη λιανική, όπως γάλα, κρέµες και µια µεγάλη ποικιλία τυριών. Εκτός αυτού, φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις σε έναν περιποιηµένο χώρο.

Στάσεις σε μια Εξαιρετική Οινοτουριστική Διαδρομή

Kavala

Πηγαίνοντας προς τη θάλασσα και κοντά στις Ελευθερές θα βρείτε το Οινοποιείο Συµεωνίδη. Με διαδροµή από γενιά σε γενιά και µε αγάπη για το αµπέλι, δηµιουργεί κρασιά µε ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες. Νόστιµα, µε τα κόκκινα να παλαιώνουν στο βαρέλι και στη φιάλη και να προσφέρουν ποιοτική γεύση.

Η τρίτη γενιά έχει πάρει ήδη τα ηνία και προσπαθεί να ανανεώσει τις ετικέτες και να δηµιουργήσει συνθήκη εξωστρέφειας ώστε να γίνει γνωστό το κρασί τους σε όσο δυνατόν περισσότερο κόσµο. Από τον Πολυχρόνη Συµεωνίδη, τον πατέρα που είναι στα αµπέλια και στην παραγωγή, η σκυτάλη έχει δοθεί στην κόρη, την οινολόγο Μαρία Συµεωνίδη.

Τα δυνατά τους κρασιά είναι από τα λευκά το «Δάκρυ Αµπέλου» και από τα ερυθρά το «Πετράδια». Πρόκειται για δύο κωδικούς µε πολλή µικρή παραγωγή, από αµπελώνες µε εξαιρετικά χαµηλή στρεµµατική απόδοση και µε µακρόχρονη ωρίµανση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια.

Το οινοποιείο βρίσκεται πολύ κοντά στην παλιά Εθνική Καβάλας-Θεσσαλονίκης και η επισκεψιµότητά του αυξάνεται χρόνο µε τον χρόνο.

Στο Μυρτόφυτο βρίσκεται το οινοποιείο του Τσικρικώνη. Ο νεαρός Θοδωρής, µε σχέδια και όνειρα που υλοποιεί µε σταθερό βηµατισµό, έχει µπει στον χάρτη του οινοτουρισµού.

Στην περιοχή υπάρχει και το περίφηµο Βιβλία Χώρα, που είναι από µόνο του λόγος επίσκεψης στην περιοχή. Όπως και το Κτήµα Χατζηγεωργίου. Επίσης, η επένδυση του Κουρτίδη, που έχει δώσει µεγάλη ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας,
στο inbox σου κάθε μεσημέρι!ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER Συναινώ με την Πολιτική Προστασίας Απορρήτου για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Kavala

Στο Μυρτόφυτο βρίσκεται το οινοποιείο του Τσικρικώνη. Ο νεαρός Θοδωρής, µε σχέδια και όνειρα που υλοποιεί µε σταθερό βηµατισµό, έχει µπει στον χάρτη του οινοτουρισµού. Με αµπέλια σε υψόµετρο (στην Ασβεσταριά), όπου σύντοµα θα ολοκληρώσει και το επισκέψιµο οινοποιείο, δίνοντας άλλη δυναµική, και µε υπέροχη θέα στη θάλασσα και στο Παγγαίο.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑