ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on February 22nd, 2023 | by paggaiorama

0

Τα Τενάγη του Παγγαίου στην γκαλερί Bernier/Eliades

«Οψόμεθα εις Φιλίππους» στις Βρυξέλλες: o Στράτος Καλαφάτης με φωτογραφίες από την Ηδωνίδα Γη…

O φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης, με την ιστορική φράση «Οψόμεθα εις Φιλίππους» μας προσκαλεί στο νέο του ταξίδι, στα Τενάγη του Παγγαίου, μια περιοχή με πολλαπλές συνδηλώσεις, ένα αρχαίο μνημείο, ένα θρησκευτικό προσκύνημα, ένα πεδίο μαχών και τόπο καταγωγής του.

Σε αυτή την ενότητα έργων που θα παρουσιάσει στην γκαλερί Bernier/Eliades –με αφορμή την ιστορική μάχη των Φιλίππων το 42 μ.Χ όπου ο Οκταβιανός και ο Μάρκος Αντώνιος αντιμετώπισαν τον Βρούτο και τον Κάσσιο στη μεγαλύτερη εμφύλια ρωμαϊκή σύγκρουση– o Καλαφάτης χρησιμοποιεί τα ίχνη της ιστορίας σαν συνδετικό κρίκο για να ανιχνεύσει την ενεργή παρουσία του παρελθόντος στη σημερινή πραγματικότητα. Συνδέει παλιές αναζητήσεις με καινούργιες επιθυμίες σε μια προσπάθεια προσδιορισμού της σχέσης του τοπίου με την ταυτότητα.

Όπως μας λέει ο ίδιος:

«… Εκεί στην Ηδωνίδα γη, όταν πέσει το φως, ο Λυκούργος, ο Ορφέας, ο Διόνυσος και η Περσεφόνη συναντούν τους εμπόρους, τους στρατιώτες, τους εργάτες, τους βοσκούς, τους ποιητές, τους γυρολόγους, τους πρόσφυγες και τους φυγάδες που ξαποσταίνουν στον κάμπο. Και όσο βραδιάζει στα λασπόλουτρα, στο στρατόπεδο του Βρούτου, η νύχτα μετατρέπεται σε πηλό για να σκεπάσει τις πληγές της μεγαλύτερης εμφύλιας σύγκρουσης που άλλαξε την ιστορία του κόσμου».

Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga, το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Από τις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 – Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), Ημερολόγιο 1998 -2002 (με πρόλογο του Christian Caujolle – 2004), Άθως – Τα Χρώματα της Πίστης (με πρόλογο του Νίκου Ξυδάκη – 2014), Αρχιπέλαγος (2017).

Stratos Kalafatis «Thou shalt see me at Philippi»

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

17.00 – 21.00

Bernier/Eliades

46 Rue du Châtelain, 1050 Brussels


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑