Ειδήσεις

Published on July 19th, 2022 | by paggaiorama

0

Τα τέσσερα σενάρια της πτώσης του αεροσκάφους

Τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του μοιραίου Antonov αναζητούν οι ειδικοί έχοντας πλέον στη διάθεσή τους και το μαύρο κουτί του αεροσκάφους το οποίο εντόπισαν οι πυροτεχνουργοί μέσα στα συντρίμια, στο αγρόκτημα των Αντιφιλίππων Παγγαίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής ακόμη δεν μπορούν να συνέλθουν από το σοκ των όσων έζησαν, με την Αθήνα να προχωρά σήμερα σε διπλό διάβημα διαμαρτυρίας σε Σερβία και Ουκρανία ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το επικίνδυνο φορτίο που μετέφερε.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται τα βίντεο από τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα, με το Αntonov να φλέγεται στον ουρανό και να συντρίβεται. 

Το αεροπλάνο θα μπορούσε να προσγειωθεί πέντε λεπτά νωρίτερα πριν συντριβεί στην Καβάλα, ανέφερε ο δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης και εν ενεργεία κυβερνήτη της Πολιτικής Αεροπορίας, Γρηγόρης Κωνσταντέλος.

Τα βασικά σενάρια που ερευνούν οι ειδικοί είναι:

  • Η πυρκαγιά με απώλεια 2 κινητήρων
  • Πολλαπλή απώλεια οργάνων που προκάλεσε την απώλεια ύψους
  • Έλλειψη λαδιών που μπορεί να προκάλεσε την πυρκαγιά
  • Δεν ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυροπροστασίας

Στην φωτιά που εκδηλώθηκε οι πυροσβεστήρες είτε δεν λειτούργησαν, είτε δεν μπόρεσαν να σβήσουν την φωτιά με αποτέλεσμα να επεκταθεί και στον άλλο κινητήρα, άρα το αεροσκάφος να κατέπεσε φλεγόμενο, σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης, αντιπτέραρχος ε.α.

Είναι πιθανό  ο χειριστής του Αντόνοφ να θεώρησε αρχικά πως η βλάβη στο αεροσκάφος είναι ελεγχόμενη και για αυτό να ζήτησε να επιστρέψει στην Σερβία, αλλά μέσα λίγα λεπτά η κατάσταση να επιδεινώθηκε δραματικά. 

Το αεροπλάνο στις 22:37 δήλωσε ότι επιστρέφει πίσω στην Σερβία, έκανε την αναστροφή,ξεκίνησε την επιστροφή για την Σερβία, αλλά πέντε λεπτά αργότερα, η κατάσταση η οποία υπήρχε κλιμακώθηκε.

Δηλαδή αν η φωτιά έσβησε και επανήλθε, ζήτησε έκτακτη προσγείωση στην Καβάλα, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης.

Υπάρχει μάλιστα η περίπτωση η φωτιά να μην ήταν μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά με αποτέλεσμα από τους καπνούς να δημιουργηθούν αναθυμιάσεις και οι χειριστές να μην πρόλαβαν να φορέσουν μάσκα και να λιποθυμήσουν, σημείωσε ο κ. Ιατρίδης.

Και εδώ προκύπτει πλήθος ερωτημάτων για τις ενέργειες του πιλότου:

Τα αναπάντητα ερωτήματα

– Τι βλάβη αντιμετώπισε;

– Γιατί αρχικά θέλησε να επιστρέψει στη Σερβία;

– Γιατί δεν πήγε στο κοντινότερο αεροδρόμιο της Λήμνου;

– Γιατί χάθηκε η επαφή με τον πύργο ελέγχου για 2 λεπτά;

Όπως ανέφερε ο κ. Κωσταντέλος προκαλεί απορία το γεγονός πως ο πιλότος αντί να πάει στη Λήμνο, μια απόσταση 32 μιλίων πάνω από την θάλασσα και πτήσης έξι λεπτών, επέλεξε να πάει στην Χρυσούπολη της Καβάλας, περνώντας πάνω από μεγάλο ορεινό όγκο, αυτό του Παγγαίου σε μια πτήση διπλάσιου χρόνου. Από την στιγμή που εκπέμπει may day, o πιλότος επιλέγει σε ποιο αεροδρόμιο θα προσγειωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 35 χρόνια έχουν καταπέσει 249 αεροσκάφη Antonov από τα 1200 που μπήκαν στην γραμμή παραγωγής.

Πηγή: skai.gr


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑