Ειδήσεις

Published on August 23rd, 2022 | by paggaiorama

0

Σφοδρά φαινόμενα κακοκαιρίας στο Παγγαίο

ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ

Όπως αναμενόταν και καθώς ο αυλώνας συνεχίζει την πορεία του, η αστάθεια έδωσε με πιο ιδιαίτερη δυναμική την παρουσία της κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας, με μπόρες και κατά τόπους αξιόλογες καταιγίδες στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών αλλά και τις επιμέρους αναφορές, η δραστηριότητα ξεκίνησε αρχικά από τα ανατολικά τμήματα του Νομού και πιο συγκεκριμένα από τον κάμπο του Νέστου ενώ στην πορεία και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν περαιτέρω πυρήνες καταιγίδων οι οποίοι κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους κυρίως στην ηπειρωτική ζώνη λόγω του νότιου-νοτιοανατολικού ρεύματος στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οπότε οι καταιγίδες είχαν Βόρεια-Βορειοδυτική τροχιά κατά βάση.

Η συγκεκριμένη ροή οφείλεται στην κίνηση και στην κλίση του αυλώνα το τελευταίο 12ωρο όπως απεικονίζεται εδώ -> https://bit.ly/3wpFQFP

Εν συνεχεία και λίγο αργότερα η δραστηριότητα των καταιγίδων επεκτάθηκε στο ανατολικό τμήμα του κόλπου της Καβάλας καθώς γεννήθηκαν εκ νέου μικροί πυρήνες ενώ παράλληλα είχαμε την δημιουργία ενός νέου ιδιαίτερα εντυπωσιακού πυρήνα ανατολικά της Θάσου ο οποίος ήταν αποτέλεσμα της επιφανειακής σύγκλισης των βόρειων-βδ ανέμων με τους πιο ανατολικούς και σε συνδυασμό βέβαια επιπλέον παραγόντων (κίνηση αυλώνα, αυξημένοι δείκτες αστάθειας, ορογραφία). Να σημειωθεί ότι εκείνη την ώρα παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα ηλεκτρικής δραστηριότητας που σύμφωνα με τον ανιχνευτή μας έφτασε περίπου και για σύντομο χρονικό διάστημα τις 350 αστραπές το λεπτό.

Λίγο μετά τις 04:00 η ζώνη δραστηριότητας των φαινομένων μετατοπίστηκε δυτικότερα και έτσι νέοι πυρήνες καταιγίδων γεννήθηκαν στον κόλπο, στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Θάσο και Καβάλα ενώ επίσης λίγο αργότερα ισχυρή καταιγίδα οργανώθηκε και επηρέασε περιοχές του Παγγαίου, αρχικά την νότια και νοτιοδυτική μεριά και εν συνεχεία κινήθηκε βορειότερα το διάστημα 05:30-06:30.

Στο κομμάτι των βροχοπτώσεων τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης φαίνεται ότι εκδηλώθηκαν αρχικά και σε πρώτη φάση σε περιοχές του Νέστου, στην βορειοανατολική ηπειρωτική ζώνη του Νομού (περιοχές κοντά στην Λεκάνη) ενώ στην συνέχεια και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές του Παγγαίου.

Καλή σας ημέρα με τρία φωτογραφικά στιγμιότυπα της χθεσινής βραδιάς από την Καβάλα με φόντο… τους κεραυνούς καθώς και την εντυπωσιακή δομή των καταιγιδοφόρων νεφών.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.meteokav.gr για κάθε νεότερη εξέλιξη.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑