ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on July 27th, 2022 | by paggaiorama

0

Συμπόσιο Τέχνης στο Ροδολίβος για την Αμφίπολη

Ο Δήμος Αμφίπολης και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμφίπολης σε συνδιοργάνωση με την

Περιφερειακή Ενότητα Σερρών σας προσκαλούν στο 1ο Συμπόσιο Τέχνης του Δήμου Αμφίπολης

28 – 31 Ιουλίου 2022 στην έδρα του Δήμου Αμφίπολης, στο Ροδολίβος

 • εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Το 1ο Συμπόσιο Τέχνης του Δήμου Αμφίπολης ξεκινά στις 28 Ιουλίου με μια μεγαλειώδη εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Πρωτοβυζαντινών Εκκλησιών στην Ακρόπολη της Αρχαίας Αμφίπολης.

Στόχος του 1ου Συμποσίου Τέχνης είναι η ανάδειξη της Τέχνης μέσα από την ματιά Τοπικών Καλλιτεχνών. Καλλιτέχνες όπως: Εικαστικοί, Γλύπτες, Ξυλογλύπτες, καλλιτέχνες Ψηφιδωτού, Γυαλιού Πηλού, Μουσικής, θα πλαισιώσουν με την παρουσία τους και τις δημιουργίες τους το 1ο Συμπόσιο Τέχνης.

 • Ιστορία και ο Πολιτισμός της περιοχής μας θα αποτελέσουν την έμπνευση των Καλλιτεχνών με κορύφωση μια διευρυμένη καλλιτεχνική δημιουργία η οποία ως στόχο έχει να φέρει στο φως αναπάντητα ερωτήματα ως προς την ιστορία του Τύμβου Καστά.

Επιχειρεί να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η καλλιτεχνική δημιουργία εμπλουτίζεται, ενσωματώνει πρακτικές και παρουσιάζεται μέσα από το χρόνο ως αποτέλεσμα και φυσική ροή.

 • πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου Αμφίπολης αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας, με την καλλιτεχνική έκφραση να εκδηλώνεται μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες οι οποίες αποτελούν το κύτταρο της πολιτιστικής μας δημιουργίας.
 • έναρξη του 1ου Συμποσίου Τέχνης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου στις 1900 με μια λαμπρή εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο των Πρωτοβυζαντινών Εκκλησιών στην Ακρόπολη της Αρχαίας Αμφίπολης.
 • πρώτη βραδιά θα κλείσει με λυρική μουσική από την μουσικολόγο, βιολονίστα, σοπράνο – συνθέτη κα Μίσχου Χρυσούλα η οποία έλκει την καταγωγή της από τον Δήμο μας.
 • έναρξη της εκδήλωσης, Πέμπτη 28 Ιουλίου, περιλαμβάνει χαιρετισμό και ομιλίες με θέμα τον Τύμβο Καστά΄:

του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών κου Κώστα Καραμανλή,

της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού κας Ελένης Δουνδουλάκη,

του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Σερρών κου Σπυρόπουλου Παναγιώτη,

του Δημάρχου Αμφίπολης κου Φρανστανλή Στέργιου και

της Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κας Δήμητρας Μαλαμίδου.

Το 1ο Συμπόσιο Τέχνης Δήμου Αμφίπολης θα τιμήσει με την παρουσία ττης η Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Κατερίνα Περιστέρη και ο κος Γιώργος Τσούκαλης, Διευθυντής του Πολιτιστικού Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων & του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού International Action Art στην Ελλάδα όπως και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι.

 • Τελετή έναρξης του 1ου Συμποσίου Τέχνης θα κλείσει με “Βραδιά όπερας και βιολιού” σε έργα των: Puccini, Satie, Verdi, Caccini, Offenbach, Θεοδωράκη, Σακελλαρίδη, Παπαθανασίου, Piazzola, Gardel κ.ά.

Φωνή – βιολί: Χρυσούλα Μίσχου

Πιάνο: Καλλιόπη Αλτιντασιώτη

Την δεύτερη ημέρα, Παρασκευή 29 Ιουλίου οι δραστηριότητες των καλλιτεχνών θα στεγαστούν σε αίθριο χώρο του Δήμου Αμφίπολης, στο Ροδολίβος και οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν την δημιουργική τους δραστηριότητα από 900 έως 1300.

Κατά ώρα 2100 η δεύτερη μέρα θα κλείσει με “Βραδιά τραγουδιού και σαξοφώνου” σε γνωστές ελληνικές και διεθνείς επιτυχίες.

Τραγούδι: Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες του Συμποσίου

Σαξόφωνο: Βασίλης Μυλωνάς

Στο πιάνο συνοδεύει η Χρυσούλα Μίσχου

Την τρίτη ημέρα, Σάββατο 30 Ιουλίου 900 έως 1300, οι καλλιτέχνες ομοίως θα συνεχίσουν να δέχονται την επίσκεψη των μικρών μας φίλων και θα έχουν την δυνατότητα να μυήσουν τα παιδιά στα μυστικά της τέχνης τους.

Ώρα 2100. Η τρίτη βραδιά περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα από Ελληνικές και διεθνείς έντεχνες και ποπ επιτυχίες

Τραγούδι: Ελευθερία Λάσκαρη

Συμμετέχει στο σαξόφωνο ο Βασίλης Μυλωνάς Στο πιάνο συνοδεύει η Χρυσούλα Μίσχου

Την τέταρτη ημέρα, Κυριακή 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του 1ου Συμποσίου Τέχνης του Δήμου Αμφίπολης.

Το πρωί 9:00 με 13:00 οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στον αίθριο χώρο και θα αλληλεπιδρούν με μικρούς και μεγάλους με θέμα την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα.

Ώρα 2100. Σε μια λαμπρή εκδήλωση οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους και θα βραβευτούν από τον Δήμο Αμφίπολης για την συμμετοχή τους στο

1ο Συμπόσιο Τέχνης και την προσφορά των έργων τους στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση και στον Δήμο Αμφίπολης.

 • βραδιά λήξης θα κλείσει με Ελληνικό και Διεθνές τραγούδι συνδυασμένο με ήχους βιολιού, πιάνου και ηλεκτρονικής μουσικής.

Φωνή / βιολί / πιάνο / pc / επιμέλεια ενορχηστρώσεων: Χρυσούλα Μίσχου

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Μίσχου Χρυσούλα: Μουσικολόγος, βιολονίστα, σοπράνο, συνθέτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα, όπου και άρχισε τις μουσικές της σπουδές σε ηλικία 7 ετών στην τάξη βιολιού του Δημοτικού Ωδείου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και κάτοχος των μεταπτυχιακών τίτλων: Φιλοσοφίας, από το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και Σύνθεσης για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τις τέχνες της παράστασης, από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο βιολί με βαθμό άριστα παμψηφεί ( Νέο Ωδείο Θεσ/νίκης, τάξη Ειρ. Ντράγκνεβα) και ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με βαθμό άριστα) (τάξη Κ. Γριμάλδη, Δ. Αθανασιάδη και Γ. Αγγελάκη

αντίστοιχα) και σπούδασε Κλασικό τραγούδι (Νέο Ωδείο, τάξη Βαρβάρας Τσαμπαλή

 • Τρικολίδου) και πιάνο (Νέο Ωδείο, τάξη Ε. Γκουσεΐνοβα). Παράλληλα, έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας αλλά και δύο φορές τον εντατικό μουσικοπαιδαγωγικό κύκλο μαθημάτων (διεύθυνση χορωδίας, solfege, ανάλυση, μονωδία) στο Kodaly Intsitute του Κέτσκεμετ της Ουγγαρίας, ενώ συμμετείχε ανελλιπώς σε σεμινάρια βιολιού και τραγουδιού. Είναι καθηγήτρια μουσικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διορισμένη έπειτα από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Μανδρατζής Ξενοφώντας: Τέχνη στην πέτρα & μάρμαρο. Γεννήθηκε το 1963 στην πλαγιά του Παγγαίου, στην Πρώτη Σερρών. Ο πατέρας του μέντορας, οδηγός και δάσκαλός του στη φύση και στη δημιουργία. Το 1991 ταξιδεύει στην Ευρώπη και για μια δεκαετία εργάζεται δίπλα στο δάσκαλό του EFF BORGER και διδάσκεται τις φόρμες και την τέχνη της γλυπτικής σε πηλό – γύψο. Τα τελευταία 20 χρόνια πίσω στις ρίζες του προχωρά αυτοδίδακτα σμιλεύοντας την πέτρα και το μάρμαρο. Δε σταματά να εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις του. Χώρος επαφής και εργασίας με το μάρμαρο υπήρξε κατά διαστήματα και το καλλιτεχνικό της FHL Κυριακίδης. Το Παγγαίο παραμένει ο τόπος έμπνευσης και δημιουργίας.

Γιούχα Φωτεινή: κεραμική. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Πρώτη Σερρών ήρθε σε πρώτη επαφή με τον πηλό ως φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Έτσι το 2007 με οικογένεια πλέον, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πρώτη Σερρών και άνοιξε το εργαστήριο κεραμικής κάνοντας την αγάπη της για την δημιουργία κεραμικών επάγγελμα.

Μυλωνάς Βασίλειος: Καλλιτέχνης μουσικής στο Σαξόφωνο. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1970.

Πτυχιούχος το 1976 της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρακολούθησε τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf του Αμβούργου και σε Κέντρο Ειδίκευσης στην Κάτω Σαξωνία και αποφοίτησε με τον τίτλο του ειδικού Ορθοδοντικού το έτος 1979. Αμέσως μετά εργάστηκε στην Γερμανία επί 20 μήνες στην πόλη Herne του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ως Ειδικός Ορθοδοντικός και ως επιστημονικός προϊστάμενος ορθοδοντικού εργαστηρίου.

Επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του έτους 1980 και  κατετάγη στον

Ελληνικό  Στρατό,  όπου   και   υπηρέτησε   ως  Δόκιμος   Έφεδρος  Αξιωματικός    του

Υγειονομικού Σώματος μέχρι τον Απρίλιο του 1983 και απολύθηκε με τον βαθμό του

εφέδρου Ανθυπιάτρου. Σήμερα κατέχει τον βαθμό του εφέδρου Ιατρού (Λοχαγού)

Υγειονομικού. Είναι Ροταριανός από το 2000. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ροταριανού

Ομίλου Δυτικής Θεσσαλονίκης τα έτη 2003-2004, Βοηθός Διοικητής του Ελληνικού

Τμήματος της Ροταριανής πολυεθνικής Περιφέρειας τα έτη 2005-2007,

Συντονιστής Βοηθών Διοικητών της Περιφέρειας τα έτη 2007-2008, Γραμματέας της

Περιφέρειας τα έτη 2008-2009 και συντονιστής Βοηθών Διοικητών του Ελληνικού

τμήματος της Περιφέρειας τα έτη 2009-2010. Από τον Ιούλιο του 2012  μέχρι και τον

Ιούνιο  του  2013  υπηρέτησε  το  Διεθνές  Ρόταρυ  από  τη  θέση  του  Διοικητή  της

Περιφέρειας Βορείου Ελλάδος.

Χατζηγεωργιάδου Γιώτα: Ζωγράφος. Ζει και δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Η αγάπη της για την τέχνη την κέρδισε από παιδί και ασχολείται ενεργά με τη ζωγραφική. Μαθήτευσε σε ιδιωτική σχολή της Θεσσαλονίκης όπως και στο Μιλάνο της Ιταλίας δίπλα στον φίλο της εικαστικό Tony Rosapinta. Τα έργα της

είναι εμπνευσμένα από την ποίηση που γράφει η ίδια, αποτυπώνοντας έτσι τις σκέψεις της στον καμβά. Οι ατομικές εκθέσεις της δείχνουν την ευαισθησία της στους ανθρώπους, στα ζώα, στη φύση αλλά κυρίως στην ίδια τη ζωή. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με κορυφαία στο City Hall στο Τορόντο του Καναδά όπου και βραβεύτηκε.

Συγκινητική στιγμή της ζωής της ήταν όταν τιμήθηκε από τον Σύλλογο Θεσσαλονικέων στην αίθουσα της Παμμακεδονικής Ένωσης στην εκδήλωση “Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ ΜΈΣΑ ΑΠΌ ΤΑ ΜΆΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΏΝ”, για την προσφορά της μέσω της τέχνης της στην καλλιέργεια της πολιτιστικής κουλτούρας των παιδιών καθώς και για το έργο της που απεικόνιζε τον Ήλιο της Βεργίνας συνοδευόμενο από δική της ποίηση. Έργα της υπάρχουν στην εγκυκλοπαίδεια ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΊΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ποιήματά της με έργα στο τρίγλωσσο ανθολόγιο η “Η ΠΟΊΗΣΗ ΤΑΞΙΔΕΎΕΙ”. Συμμετέχει στην ποιητική Ανθολογία “Η Ποίηση Ταξιδεύει” στο 1821, στη συλλογή “Ζωγράφοι και Αγιογράφοι του παρόντος” καθώς και στο συλλογικό “NEW GENERATION OF GREEK ART HOSTING, HOLLAND & TURKISH ARTISTS”.

Είναι μέλος του συλλόγου ζωγράφων Θεσσαλονίκης Β. Ελλάδος και μέλος της ΖΩΝΗΣ ΦΙΛΙΑΣ (Η ΤΈΧΝΗ ΜΑΣ ΕΝΏΝΕΙ). Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Ταταρίδης Βασίλης: ξυλογλύπτης. Ο Βασίλης Ταταρίδης γεννήθηκε το 1970 στο χωριό Κρηνίδα Σερρών, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους.

Από παιδική ηλικία, ξεκίνησε την ενασχόληση του με την τέχνη της μουσικής, ως αυτοδίδακτος ντράμερ, συμμετέχοντας σε ροκ μπάντες με δισκογραφία στο ενεργητικό του και πολλές live εμφανίσεις.

 • τέχνη της ξυλογλυπτικής ήρθε αργότερα να συμπληρώσει την ανάγκη για δημιουργία. Τα έργα του, αντλούν την με θεματολογία τους από την αρχαία Ελλάδα, την μυθολογία, την φύση, τη μουσική. Έχοντας ολοκληρώσει ένα κύκλο μαθητείας περίπου τεσσάρων ετών και αφού δημιούργησε πολλά έργα, στα επόμενα χρόνια προχώρησε στο επόμενο βήμα, αυτό της διδασκαλίας. Η μετάδοση της αγάπης και του σεβασμού για την ξυλογλυπτική είναι αυτό τον χαρακτηρίζει. Με βασική θεώρησή του ότι η τέχνη μας αφορά όλους, οι μαθητές του όλων των ηλικιών, είναι για αυτόν οι συνοδοιπόροι του σε ένα ταξίδι τέχνης και τεχνικής,έκφρασης και δημιουργίας. Έχει συμμετάσχει σε προσωπικές αλλά και ομαδικές εκθέσεις, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καβάλα, καθώς και στην διεθνή έκθεση τέχνης ( με θέμα τον Πυθαγορα), στην Matera της Ιταλίας. Παράλληλα είχε συμμετοχή και στο 2Ο & 3Ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Γλυπτικής επί Ξύλου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και στο 1Ο Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης στους Αρχαιους Φιλίππους Καβάλας.

Λάσκαρη Ελευθερία: τραγούδι. – Η Ελευθερία Λάσκαρη είναι 24 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Κρηνίδα Σερρών. Είναι απόφοιτη του Γενικού Λυκείου Ροδολίβους και έχει σπουδάσει Κοινωνική Λειτουργός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Οι τέχνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκεε με τον χορό (κλασσικό μπαλέτο, σύγχρονο, hip hop κ.α.) και τη ζωγραφική, ενώ αργότερα στην ηλικία των 17, μέχρι και σήμερα, τραγουδάει επαγγελματικά πραγματοποιώντας live εμφανίσεις κυρίως σε Δράμα, Σέρρες, Κομοτηνή.

 • η γραφιστική αποτελεί ένα καινούριο παράθυρο για την ίδια Εργάζεται ως γραφίστρια τον τελευταίο χρόνο, ενώ παράλληλα σπουδάζει το αντικείμενο της γραφιστικής.

Χατζηγεωργιάδης Νίκος: κεραμική. Ο Νίκος Χατζή (Νίκος Χατζηγεωργιάδης) γεννήθηκε στην Ελβετία το 1980. Σπούδασε στην κεραμική σχολή της Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Διδάσκει εικονικές και εφαρμοσμένες τέχνες σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Ιστοσελίδα https://nchatzige.sites.sch.gr

Αλεξίου Σάκης: τέχνη στο γυαλί. Η εταιρία ΓΥΑΛΙ & ΤΕΧΝΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ιδρύθηκε το 1995 από τον Αλεξίου Βασίλειο στην Νέα Μπάφρα Σερρών. Η κύρια απασχόληση αφορά την τεχνική του καλλιτεχνικού γυαλιού ως ΒΙΤΡΩ – χυτό γυαλί ( fusing ) – υαλογραφία αλλά και φυσικά όλες τις μορφές επεξεργασίας πάνω στον κλάδο του γυαλιού.

 • Αλεξίου Αθανάσιος (Σάκης) είναι η δεύτερη γενιά της επιχείρησης και συνεχίζει με πρωτότυπες τεχνικές στο κλάδο του γυαλιού.

Τώρα λειτουργούν τρία καταστήματα :

1) Αλεξίου Αθανάσιος στο Νομό Σερρών ( Νέα Μπάφρα )

2) Αλεξίου Γεώργιος στο Νομό Καβάλας ( παραλία Οφρυνίου )

3) Αλεξίου Μιλτιάδης στο Νομό Θεσσαλονίκης ( Νέα Βρασνά )

Μουρατίδης Δημήτρης: Φωτογράφος. Γεννήθηκε το 1962 στο Ροδολίβος Σερρών. Είναι απόφοιτος ΚΑΤΕΕ (ΤΕΙ) Καβάλας. Επαγγελματίας Φωτογράφος εδώ και 33 χρόνια. Πρώην μουσικός παραγωγός. Έντεκα (11) χρόνια στο ”ράδιο μπλέ γιακάς” Σερρών. Τόπος διαμονής Ροδολίβος και Θεσσαλονίκη.

Διρμίκη Λυδία: Ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στην Ελληνογαλλική Σχολή. Κατόπιν, ελκόμενη από το έντονο ενδιαφέρον της για τις τέχνες, εκπαιδεύτηκε και εργάσθηκε στο σχεδιασμό και τη δημιουργία χειροποίητων παραδοσιάκων ενδυμάτων, καθώς και στη σχεδίαση, κατασκευή και επιδιόρθωση κοσμημάτων από ασήμι, χαλκό και κράματα χαλκού. Τα τελευταία χρόνια στράφηκε και εξειδικεύτηκε στη ζωγραφική και ειδικότερα στην Βυζαντινή Αγιογραφία, ακολουθώντας σχετικές σπουδές σε Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 2006 κατοικεί στο Ροδολίβος τόπο καταγωγής του συζύγου της.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑