ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on December 21st, 2022 | by paggaiorama

0

Σπηλαιολογικός θησαυρός στη σπηλιά του Βρανόκαστρου

Ανατολικά του Παλαιοχωρίου υπάρχουν τα ερείπια ενός κάστρου άμεσα συνδεδεμένου με την ιστορία αλλά και την παράδοση της περιοχής. 

Πρόκειται για το Κάστρο του Παλαιοχωρίου, που είναι γνωστό ως «το Κάστρο του Αλέξανδρου» ή «Βρανόκαστρο». 


Το κάστρο αυτό χτίστηκε αρχικά για να προστατεύονται τα μεταλλεία χρυσού που λειτουργούσαν στην περιοχή και χρηματοδότησαν την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου.

Το Κάστρο εγκαταλήφθηκε όταν τα κοιτάσματα εξαντλήθηκαν. Tο 1185 μ.Χ όμως με τις επιδρομές των Σλάβων στα Βαλκάνια, ο Βυζαντινός Στρατηγός Αλέξιος Βρανάς ανακατασκευάζει το κάστρο, ενισχύει τις οχυρώσεις του και το επανδρώνει.

Αυτή τη φορά ο ρόλος του είναι να ελέγχει και να εποπτεύει τη δίοδο που δημιουργούνταν μεταξύ του ορεινού όγκου του Παγγαίου και της Πρασιάδας λίμνης, που κάλυπτε την σημερινή πεδιάδα των Φιλίππων.

Το ΄΄Βρανόκαστρο΄΄ προσεγγίζεται εύκολα από το Παλαιοχώρι, μέσω μονοπατιού στα νοτιοανατολικά του χωριού από το Κρυονέρι, μέσω ενός μονοπατιού, το οποίο περνά από εγκαταλειμμένα μικρά ξύλινα γεφύρια και μικρά ρέματα, με κιόσκια και σημεία για την ξεκούραση του επισκέπτη – περιπατητή.

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ

Στη δυτική πλευρά του Βρανόκαστρου υπάρχει ένα σπήλαιο που διανοίγεται σε ασυνέχειες και ρήγματα ασβεστόλιθων και μαρμάρων της Γεωτεκτονικής μάζας Ροδόπης, στην ενότητα Παγγαίου (΄΄Αυτόχθονο Ροδόπης΄΄).

Το σπήλαιο έχει βάθος 40 – 50 m.

Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται ουσιαστικά από έναν μικρό καρστικό αγωγό διαμέτρου 60 – 70cm περίπου ( μια καταβόθρα), που δημιουργήθηκε κατά μήκος ενός τεκτονικού ρήγματος ΒΑ – ΝΔ διεύθυνσης.

Το σπήλαιο είναι στενό έως ιδιαίτερα στενό στα περισσότερα τμήματά του, με μεγάλες κλίσεις 50 έως 70 μοιρών, ακολουθώντας τις επιφάνειες σχιστότητας του πετρώματος. 

Χαρακτηρίζεται από αφθονία σπηλαιοθεμάτων, όπως σταλακτίτες, σταλαγμίτες, σταλακτίτες τύπου ΄΄κουρτίνας΄΄, ΄΄κοράλια΄΄, αλλά και έντονες κατακρημνίσεις. 

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ενδείξεις έμβιας ζωής εκτός από λίγα αρθρόποδα και μια μικρή αποικία νυχτερίδων.

πηγη: kavalacavingteam.blogspot.com


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑