Ειδήσεις

Published on April 8th, 2022 | by paggaiorama

0

Παρέμβαση ΚΚΕ για τον θάνατο του λατόμου από το Παγγαίο

Ακόμα ένα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στα λατομεία της Ανατολικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας 4 Απρίλη, σε λατομείο της Θάσου, ένας 50χρονος εργαζόμενος από το Παλαιοχώρι του δήμου Παγγαίου ανασύρθηκε νεκρός από γκρεμό στον οποίο έπεσε. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πήγε να κάνει όπισθεν ενώ οδηγούσε ένα μηχάνημα της επιχείρησης, γλίστρησε και έπεσε σε μεγάλο βάθος.

«Και το νέο εργοδοτικό έγκλημα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας που επικρατεί στα λατομεία της περιοχής, της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας γιατί αποτελούν κόστος για τους επιχειρηματίες», τονίζει η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Όλα τα εργατικά δικαιώματα θυσιάζονται στον ”μαρμάρινο βωμό” του κέρδους. Την ίδια περίοδο που η κερδοφορία των μαρμαράδων ”σπάει” το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες  της σημερινής κυβέρνησης, όπως όλων των προηγούμενων που διαχρονικά από τον κυβερνητικό θώκο ψήφισαν νόμους που απλοποίησαν περαιτέρω την αδειοδότηση λατομικών δραστηριοτήτων, κατάργησαν εργασιακά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μείωσαν μισθούς, αποψίλωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα να είναι ανύπαρκτα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του άτυχου εργάτη και απαιτούμε άμεσα να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της οικογένειας του θύματος.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα μάρμαρα να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, να μην δεχτούν να πληρώνουν και με την ζωή τους το ”μάρμαρο”.

Με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν:

  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε επιχείρηση σε κάθε λατομείο.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, 5ημερο, 7ωρο, 35ωρο. Ο χρόνος μετακίνησης από και προς τα λατομεία να συμπεριλαμβάνεται στο ωράριο εργασίας.
  • Έλεγχος από τις υπηρεσίες του κράτους του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) με επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους των λατομείων. Τη δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑