Ειδήσεις

Published on May 12th, 2024 | by paggaiorama

0

Ο Πέτρος Κόκκαλης στα Τενάγη Φιλίππων

Πέτρος Κόκκαλης: “Αποκέντρωση και σχέδιο σε βάθος χρόνου, μονόδρομος για την επανεκκίνηση της υπαίθρου”

Ο Πέτρος Κόκκαλης συναντήθηκε με την επιστημονική ομάδα  «Οψόμεθα εις Φιλίππους» στο πλαίσιο της περιοδείας κλιμακίου του ΚΟΣΜΟΥ σε Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η ομάδα έχει αποστολή τη συσπείρωση του επιστημονικού δυναμικού, όπου ενεργοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες, σχεδιάζει και αναπτύσσει ολιστικά την ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας των Φιλίππων, ονομάζοντάς την “Πάρκο Φιλίππων”.

Ο πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους»,  Χαράλαμπος Τσουρουκίδης, τόνισε «την ανάγκη για τη συμμετοχή των νέων στο γίγνεσθαι του τόπου τους. Μόνο έτσι δεν θα τον εγκαταλείψουν, μόνο έτσι δεν θα κοπεί το νήμα 8.500 ετών».

Από την μεριά του ο Πέτρος Κόκκαλης, στο τέλος της συνάντησης εξήρε το έργο της επιστημονικής ομάδας και δήλωσε πως, «η κοινωνία των πολιτών, τοπικοί επιστήμονες και ενεργοί πολίτες παλεύουν για την περιοχή τους, δυστυχώς και αυτοί μόνοι, για να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία και το περιβάλλον, σε μία προσπάθεια επανεκκίνησης της υπαίθρου στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Πολύ φοβάμαι πως αυτή η εικόνα που συναντάμε, όπου πάμε στην ελληνική επικράτεια, οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να σχεδιάσει σε βάθος χρόνου, με διακηρυγμένες παραμέτρους και άξονες, με διαφάνεια, διαβούλευση και συμμετοχή».

»Αναφέρομαι στην σημερινή κυβέρνηση σχεδόν αποκλειστικά, όχι μόνο γιατί ήταν η πρώτη μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή 2010-2019, αλλά γιατί είχε τους πόρους και επομένως τη δυνατότητα να φέρει αλλαγές».

»Στον ΚΟΣΜΟ προτάσσουμε τους άξονες για έναν επιστημονικά ενήμερο, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο σχέδιο για την Ελλάδα. Προτείνουμε την  Εθνική Πράσινη Συμφωνία ως την Ελληνική εξειδίκευση της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας. Μόνο με ένα τέτοιο συνεκτικό σχέδιο μπορούμε να αποκεντρώσουμε τις εξουσίες και τους πόρους, ούτως ώστε οι δήμοι, μαζί με την Κοινωνία των Πολιτών, να απελευθερωθούν και να δουλέψουν για τον τόπο και τις ζωές τους. Όχι με ξύλινα σπαθιά, αλλά με σύγχρονα, εργαλεία, με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που σήμερα κατασπαταλούνται, όταν δεν γίνονται απευθείας αναθέσεις και αντικείμενο ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

»Η Ελλάδα μπορεί. Εμείς αυτό πιστεύουμε, γι’ αυτό ξεκινήσαμε την προσπάθεια με τον ΚΟΣΜΟ και για αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε δίπλα στην τοπική κοινωνία, τους δήμους και την Κοινωνία των Πολιτών.»


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑