Ειδήσεις

Published on July 25th, 2022 | by paggaiorama

0

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης κάνει λόγο για τοξικότητα…

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στη Realnews, επιβεβαιώνει την ύπαρξη λευκού φωσφόρου, που διέφυγε από την έκρηξη των φωτιστικών βλημάτων όλμων 82 mm M67, τα οποία μετέφερε μεταξύ άλλων το ουκρανικό αεροσκάφος Antonov An-12.

Η πτώση του αεροσκάφους σημειώθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 16 Ιουλίου, σε αγροτική περιοχή μεταξύ των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου Καβάλας, προκαλώντας τον θάνατο και των οκτώ μελών του πληρώματός του.

Τα χειρότερα, όμως, αποσοβήθηκαν σαν από θαύμα, καθώς τα πρώτα σπίτια των οικισμών απέχουν λιγότερο από 2 χλμ. από το σημείο της συντριβής, ενώ η πόλη της Καβάλας βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

Ηδη, όμως, στην περιοχή η αγωνία των κατοίκων έχει κορυφωθεί.

Ο λόγος της ανησυχίας αφορά τα τοξικά αέρια και τη λευκή σκόνη που εκλύθηκαν από τη συντριβή του αεροσκάφους, καθώς δεκάδες κάτοικοι είχαν συμπτώματα, όπως «κάψιμο» στα μάτια και στη μύτη.

Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους να πλησιάζουν την περιοχή και τα μέτρα ασφαλείας, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Τα καμένα πλαστικά, τα καλώδια και τα υλικά του αεροσκάφους παράγουν τις διοξίνες, καθώς και άλλες καρκινογόνες ουσίες, αλλά εξίσου σοβαρή είναι η έκλυση της λευκής σκόνης που προήλθε από τον λευκό φώσφορο, ο οποίος χρησιμοποιείται και ως πολεμικό υλικό.

Ο λευκός φώσφορος, όταν έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, προκαλεί έκρηξη και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως πολεμικό υλικό. Ετσι, δημιουργείται ένα υλικό, ένα προϊόν, το πεντοξείδιο του φωσφόρου, που λαμβάνει τη μορφή λευκής σκόνης.

Αυτή η λευκή σκόνη προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και ερεθισμό της βλεννογόνου, όπως κάψιμο στη μύτη, κάψιμο στα χείλη, στη γλώσσα και στον φάρυγγα», λέει στην «R» ο Δ. Σαρηγιάννης.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑