Ειδήσεις

Published on February 11th, 2022 | by paggaiorama

0

Ο Δημιουργικός Τουρισμός μπορεί να ανεβάσει το Παγγαίο

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη μεταξύ 8 χωρών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, σχετικά με τον λεγόμενο Δημιουργικό Τουρισμό.

Στην τηλεδιάσκεψη αυτή που έγινε μεταξύ 25 Αναπτυξιακών Εταιρειών και Φορέων  Εταιρειών και Φορέων από Ελλάδα – Πολωνία – Πορτογαλία – Ιταλία – Λιθουανία – Βουλγαρία – Κύπρο – Τουρκία, συμμετείχε και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμα.

Η τηλεδιάσκεψη αφορούσε στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας με τον τίτλο «ENERDECA II» και με ιδιαίτερη αναφορά στον Δημιουργικό Τουρισμό.

O «Δημιουργικός Τουρισμός» είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, που επιδιώκει τη συμμετοχή των τουριστών σε δημιουργικές δραστηριότητες που συνδέονται με το πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής.

Κοινό στόχο των 25 εταίρων αποτελεί η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων όλων των συνεργαζόμενων περιοχών και η ανάδειξης ενός διακριτού προϊόντος Δημιουργικού Τουρισμού (Creative Tourism) σε διακρατικό επίπεδο.

Η Δράμα αλλά και τα ορεινά της Καβάλας έχουν τα ανάλογα στοιχεία, σημεία αλλά και προϊόντα προκειμένου να μπορέσει να αναπτύξει αυτή τη μορφή Δημιουργικού Τουρισμού, τα οποία αναπτύχθηκαν από τα στελέχη της Αναπτυξιακής Δράμας, το διευθυντή κ. Χατζόπουλο και τα στελέχη της: κα. Βασιλειάδου, κα. Καραπέτσα και κ. Ιατρίδη.

Οι κύριες παράμετροι επομένως του Σχεδίου είναι, αφ’ ενός, η ερμηνεία του πολιτιστικού και φυσικού αποθέματος των περιοχών παρέμβασης των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER και, αφ’ ετέρου, η βιωματική τουριστική εμπειρία μέσω της ανάπτυξης δραστηριοτήτων Δημιουργικού Τουρισμού στις συνεργαζόμενες περιοχές.

Την τηλεδιάσκεψη συντόνιζαν από την Αναπτυξιακή Καβάλας, οι Δρ. Νικόλαος Θωμαΐδης και Αθηνά Ιωαννίδου.

Ομιλητές ήταν οι Δρ. Nancy Duxbury (Πανεπιστήμιο Coimbra, Πορτογαλία), Δρ. Δωροθέα Παπαθανασίου – Zuhrt (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελλάδα), Δρ. Νικόλαος Θωμαΐδης, Aldo Di Russo (Expert in Audio-Visual Productions, Ιταλία).

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν δυο βραβευμένα ντοκιμαντέρ και πολλές εικόνες που αφορούν σε πολιτιστικές βιωματικές εμπειρίες. Το διακρατικό σχέδιο συνεργασίας ENERDECA II χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης τοπικών προγραμμάτων CLLD/LEADER.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑