ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on May 27th, 2022 | by paggaiorama

0

Οι «Ψίθυροι…» του Παγγαιορείτη Μίλτου Σγουρίδη

Την πρώτη έκθεση φωτογραφίας του Μίλτου Σγουρίδη, με τίτλο «Ψίθυροι», φιλοξενεί το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή», από την 1η έως τις 29 Ιουνίου.

Ο Μίλτος Σγουρίδης γεννήθηκε στους Αντιφιλίππους Καβάλας και από το 2001 ζει μόνιμα στα Γιάννενα. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάσκει επί σειρά ετών στο Αρσάκειο Γυμνάσιο-Λύκειο Ιωαννίνων. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία ήδη από την εφηβική ηλικία, οπότε και κέντρισαν για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του θέματα που εστίαζαν στη φύση και την παράδοση της μακεδονικής κωμόπολης.

Τα τελευταία χρόνια η σχέση του με την φωτογραφία έγινε στενότερη και η ενασχόλησή του συστηματικότερη. Η πόλη των Ιωαννίνων του προσέφερε και του προσφέρει πλούσιο υλικό, που ανταποκρίνεται στις αισθητικές του ανάγκες, αλλά και στα πρώτα του καλλιτεχνικά ερεθίσματα.


«Στις πολύβουες πόλεις του σήμερα ο πολίτης κατακλύζεται από πληροφορίες. Εικόνες, μηνύματα, αλληλεπιδράσεις και ήχοι διατρανώνουν την παρουσία τους και είτε μας ελκύουν ασύνειδα, χάρη στην αισθητηριακή έντασή τους, είτε εν τέλει μας απευαισθητοποιούν, λόγω του πλήθους και της επιθετικής τους προσέγγισης.

Τι θα γινόταν, όμως, αν στεκόμασταν για λίγο και εστιάζαμε την προσοχή μας όχι σε αυτά που “φωνάζουν” την παρουσία τους μέσα στην πόλη, αλλά σε αυτά που ψιθυρίζουν την ύπαρξή τους∙ σε αυτά που με τη διακριτική κομψότητά τους μαγνητίζουν μόνο τον προσεκτικό διαβάτη, αλλά αφήνουν ανεπηρέαστο τον βιαστικό…», αναφέρεται σε κείμενο για την έκθεση.

«Τα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους»

Όσοι επισκεφθούν το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» μπορούν να δουν από κοντά και τις φωτογραφίες, που αποτέλεσαν το υλικό για το ημερολόγιο του 2022 του Ιδρύματος με τον τίτλο «Τα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους. Έργα τέχνης στην όμορφη πόλη των ευεργετών».
Στον χώρο του Ιδρύματος παρουσιάζονται έως τις 30 Αυγούστου οι φωτογραφίες των Μαρίας Βλάχου, Μαριλένας Γκόνη, Κατερίνας Ελευθεριάδου, Νικόλα Κυραμάριου, Χάρη Μπινώλη, Αγνής Παπαβρανούση, Γιάννη Παπασταύρου, Βασίλη Πατερούση, Θεόφιλου– Γεωργίου Πέτσιου, Γιώτας Σιώμου – Μπέστα και Πανταζή Τουφίδη, που απαθανάτισαν με τον φακό τους χαρακτηριστικά μπαλκόνια της πόλης, μαζί με τα φουρούσια τους, τα σιδηρά ή λίθινα υποστηρίγματα του δαπέδου του μπαλκονιού.
Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» στεγάζεται στην οδό Σούτσου 26 και οι ώρες λειτουργίας του είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και 6 με 9 το απόγευμα κάθε Τετάρτη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651036517 και στο e-mail idrymagani@gmail.com.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑