Ειδήσεις

Published on November 8th, 2023 | by paggaiorama

0

Οι γυναίκες στο Παγγαίο ζουν μια δεκαετία παραπάνω

ΣΤΑ 77 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑ 83 ΕΤΗ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Κι εκεί που λέγαμε θα ζήσουμε πολύ έρχεται μια  στατιστική στη δημοσιότητα από την Eurostat, για το 2021, σύμφωνα με την οποία το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ανέρχεται στα 80,2 χρόνια, ενώ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη ανέρχεται στα 80,1 χρόνια.

Για τις γυναίκες, το προσδόκιμο ζωής ήταν μεγαλύτερο κατά 5,5 χρόνια σε σχέση με τους άντρες και συγκεκριμένα στα 82,9 χρόνια έναντι 77,4 έτη, στην Ελλάδα.

Στην Ευρώπη, το προσδόκιμο για τις γυναίκες είναι επίσης 82,9 χρόνια και για τους άντρες 77,2 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη δεκαετία αυξανόταν σταθερά το προσδόκιμο, αλλά το 2020 και το 2021 μειώθηκε, εξέλιξη που αποδόθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Οι περιοχές στην Ελλάδα

Αναφορικά με τη μελέτη, η Ελλάδα έχει μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τις περιοχές που ζει κανείς. Το προσδόκιμο ζωής στην ανατολική και τη δυτική χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της κεντρικής επικράτειας.

Πιο συγκεκριμένα σε Θράκη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Πελοπόννησο, το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι 76,4-77,6 και των γυναικών από 83-83,4 έτη.

Στα νησιά του Ιονίου, οι άνδρες έχουν προσδόκιμο ζωής τα 78,1 έτη και οι γυναίκες τα 83,4 χρόνια. Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι άνδρες φτάνουν τα 80,5 έτη και οι γυναίκες τα 85,4 έτη, στην Κρήτη οι άνδρες τα 79,1 έτη και οι γυναίκες τα 83,4 χρόνια. Αντίστοιχα, στο Νότιο Αιγαίο το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι τα 79,1 έτη και των γυναικών τα 83,4 έτη.

Στην Ανατολική Πελοπόννησο (Αργολίδα, Μάνη, Αρκαδία, Μεσσηνία) οι άνδρες αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 78,1 χρόνια τους και οι γυναίκες να συμπληρώσουν τα 83,7.

Η μεγαλύτερη διαφορά στο προσδόκιμο γυναικών και αντρών σε χώρες της Ευρώπης, καταγράφηκε στη Λετονία (9,8 χρόνια) και το μικρότερο στη γαλλική περιφέρεια Μαγιότ (2,3 χρόνια).

Για τις γυναίκες το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής καταγράφεται στην περιφέρεια Μαδρίτης στην Ισπανία με 88,2 έτη, ενώ για τους άνδρες το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής εντοπίζεται στη Φινλανδία.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑