Ειδήσεις

Published on February 5th, 2023 | by paggaiorama

0

Οι αγρότες εγκαταλείπουν τη γη τους!

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης σημείωσε ότι πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους, λόγω προβλημάτων με κυριότερο πλέον το ενεργειακό..

Όπως εξήγησε “Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι διαχρονικά και άλυτα. Σε όλα αυτά, κατά καιρούς έχουμε αναφέρει πολλά, έχουμε επιπλέον προβλήματα, όπως αυτά που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, το αυξημένο κόστος παραγωγής, συσκευασίας, μεταποίησης, ωρών και φυσικά η μικρή αγοραστική δύναμη των πολιτών, είτε Έλληνες είτε Ευρωπαίοι.

Ειδικά για το σταφύλι, τα 4 τελευταία χρόνια οι χρονιές είναι δύσκολες σε ό,τι αφορά την ζήτηση και την τιμή που λαμβάνουν οι παραγωγοί ενώ φέτος η ζήτηση ήταν ελάχιστη, και όταν ακόμη υπήρχε, μαζεύτηκε ένα μικρό μέρος των αμπελιών του κάμπου της Καβάλας με τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Πολλές φορές οι τιμές ήταν εξευτελιστικές.

Άρα τα χρόνια προβλήματα αθροιστικά επιβαρύνουν τη δυνατότητα των παραγωγών να παραμείνουν στα χωριά και στην ελληνική ύπαιθρο και να παράγουν! Και δεν είναι επειδή δεν θέλουν να παράγουν.

Ηρωικά στέκονται τα τελευταία 4 χρόνια και παράγουν. Τα αντανακλαστικά της πολιτείας είτε είναι πολύ αργά…

Τώρα μιλάμε για το ντε μίνιμις για το 2020…υπάρχει δέσμευση για αποζημίωση,

Μπήκαμε στο 2023 και ακόμη δεν έχουν κάτι αυτοί οι άνθρωποι Εμείς ως ΓΕΩΤΕΕ με έκτακτο έγγραφο ζητάμε έκτακτη αποζημίωση για τα σταφύλια για το 2023. Εδώ δεν έχει γίνει κάτι βέβαια για το 2023, φανταστείτε…. “ .

Εμείς ως ΓΕΩΤΕΕ κάναμε και ενημέρωση, έφτασαν και ερωτήσεις στη Βουλή, οπότε χρειάζεται πολιτική βούληση ώστε να έχουμε κάτι χειροπιαστό. Και αυτό να είναι μέσα στα λογικά πλαίσια. Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν.

Αν δεν γίνει κάτι τώρα, ίσως οι άνθρωποι να φύγουν από την ύπαιθρο. Τι σκέφτεται η πολιτεία για αυτούς τους ανθρώπους;

Τα λόγια δεν καλύπτουν, δεν διορθώνουν την κατάσταση, Χρειάζεται το πρακτέο…ειδάλλως τα προβλήματα απλώς προστίθενται. Τι θα γίνει αύριο; Θα έχουν οι άνθρωποι δουλειά; όλα πια είναι στα χέρια της πολιτείας” .


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑