Ειδήσεις

Published on February 14th, 2022 | by paggaiorama

0

ΝΤΡΟΠΗ: Άφησαν έξω τους Αράπηδες της Νικήσιανης!

Στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εντάσσεται το δρώμενο των «Αράπηδων» Μοναστηρακίου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια, η οποία μετά από δυο χρόνια παίρνει σάρκα και οστά και δίνει ένα ιδιαίτερο προβάδισμα για τον τόπο μας.

Τις προσπάθειες είχε ξεκινήσει από το 2014 ακόμα ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας Γιάννης Παπουτσής, ενώ η πρόταση κατατέθηκε από το 2020.

Ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή έβαλε και ο «Πρωινός Τύπος», με σχετικό δημοσίευμα τον Ιανουάριο του 2020. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο Δράμας» τότε ο κ. Παπουτσής, είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ένταξης των δρώμενων των Φώτων στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως είχε αναφέρει τότε ο κ. Παπουτσής, υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προστατεύει αυτή την κληρονομιά και τόνιζε: «Εδώ στη Δράμα, από το 2014 ακόμα» , εξήγησε ο κ. Παπουτσής, «είχαμε προσπαθήσει να κάνουμε μια συνεννόηση, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε.

Θέλαμε να κάνουμε μια συνολική πρόταση για όλη την Ηδωνίδα Γη, μαζί με τη Νικήσιανη, αλλά είχαμε δυσκολίες συνεννόησης.

Τελικά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε κάπου, γιατί άλλοτε άλλαζαν οι διοικήσεις στους πολιτιστικούς συλλόγους, άλλοτε άλλαζαν οι άνθρωποι και δεν μπορείς να έχεις μια συνέχεια σε όλο αυτό.

Θέλαμε αυτή την υπόθεση να την ετοιμάσουμε ως μια συνολική πρόταση για 8 κοιτίδες λαϊκού πολιτισμού και λαϊκών δρωμένων της περιοχής μας. Από τη Νικήσιανη από την πλευρά της Καβάλας και από τη Δράμα το Μοναστηράκι, τον Ξηροπόταμο, την Πετρούσα, τους Πύργους, την Καλή Βρύση, το Βώλακα και το Παγονέρι. Αυτά είναι τα χωριά όπου αναβιώνουν τα λαϊκά δρώμενα στο τριήμερο των Θεοφανείων».

Ο κ. Παπουτσής μάλιστα, εξέφραζε την αγωνία του, ότι δεν μπορούσε να  υπάρξει μια κοινή πρόταση από όλους, καθώς όπως έλεγε, «για διαφόρους λόγους δεν καταλαβαίνουν όλοι, ίσως, την σημαντικότητα της ένταξης στον εθνικό κατάλογο».

Και άλλα δρώμενα της χώρας

Ο κ. Παπουτσής αναφέρεται ακόμα και σε άλλα δρώμενα απ’ όλη την Ελλάδα που έχουν ενταχθεί στον ίδιο Εθνικό Κατάλογο.

«Εθιμικά δρώμενα, πολιτισμικές πρακτικές και κοινωνικές τελετουργίες από όλη την Ελλάδα, εγγράφονται με απόφαση του ΥΠΠΟΑ, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας!

Εννέα νέα στοιχεία, εθιμικά δρώμενα, πολιτισμικές πρακτικές και κοινωνικές τελετουργίες από όλη την Ελλάδα, εγγράφονται με απόφαση του ΥΠΠΟΑ, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, εγγράφονται οι Μάηδες της Μακρινίτσας Πηλίου, η βοσκική και ο κόσμος του βοσκού στον Ψηλορείτη, τα Ιστορικά Καφέ, η Νύχτα των Στοιχειών στην Άμφισσα, οι Αράπηδες Μοναστηρακίου Δράμας, η παραδοσιακή πρακτική της άρδευσης με σηκωμένο αυλάκι στο Κυριακοχώρι Φθιώτιδας, το έθιμο των Σίχνων στο Λιτόχωρο Πιερίας, το Γαϊτανάκι της Ανάληψης στην Αιτωλοακαρνανία και ο Χορός Σέρα των Ποντίων».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑