Ειδήσεις

Published on August 5th, 2022 | by paggaiorama

0

Με διαρροές η ενημέρωση για το πεσμένο Αντόνοβ

Μια απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί σχετικά με την ενημέρωση γύρω από το πεσμένο αεροσκάφος Αντόνοβ που έπεσε στο αγρόκτημα Αντιφιλίππων και μέχρι σήμερα από επίσημο φορέα δεν έχει γίνει μια επίσημη και τεκμηριωμένη ενημέρωση.

Την ενημέρωση την λαμβάνουν οι αποσβολλωμένοι κάτοικοι από δημάρχους, γενικούς γραμματείς, αντιδημάρχους, ειδικούς συμβούλους και πρόσφατα από θεματικούς αντιπεριφερειάρχες.

Τελευταία ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Χρήστος Γάκης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια έκθεση η οποία του ήρθε σε γνωση του και το δημοσίευμα έλεγε τα εξής:

Η λήψη των δειγμάτων εδάφους και φύλλων, έγινε από το στρατό στις 17 Ιουλίου (την επομένη του ατυχήματος), επίσης λήψεις έγιναν τις επόμενες ημέρες και από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Καβάλας, σε ακτίνα μέχρι 3.500 μέτρα και με βάση αυτά έγιναν οι σχετικές μετρήσεις.

Επίσης στις 25 Ιουλίου, από την Δ/νση υγείας της Π.Ε. Καβάλας, υπήρξε και λήψη νερού από τις γεωτρήσεις ύδρευσης Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καβάλας έγινε δειγματοληψία και καρπών, από την παραγωγή της περιοχής, όπως Ηλιάνθους, ντομάτες, αραβοσίτους και ελιές, όπως και δείγματα νερού από το δίκτυο άρδευσης.

Στο σημείωμα τονίζεται ότι τα αποτελέσματα είναι μόνο από τα δείγματα του Στρατού και θα ακολουθήσουν και τα άλλα, των άλλων υπηρεσιών, σύντομα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ειδικά για τα δείγματα εδάφους και φύλλων, υπογραμμίζεται ότι στην Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα πρότυπα ποιότητας (οριακές τιμές), οπότε η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει συγκρίνοντας τις συγκεντρώσεις των δειγμάτων με αυτές του «τυφλού δείγματος» που ελήφθη από την περιοχή που δεν επηρεάστηκε από το συμβάν, ώστε να εκτιμηθεί η όποια επιβάρυνση επήλθε λόγω του συμβάντος.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα συγκρίνονται με την «Νέα Ολλανδική Λίστα» και τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. 

Ο δείκτης που θα μελετηθεί περαιτέρω είναι ο Μόλυβδος που υπερβαίνει κατά 20,4% την τιμή της Ολλανδικής λίστας, αλλά είναι πολύ μικρότερος από το σημείο που απαιτεί  την λήψη μέτρων. Επίσης σε παρακολούθηση είναι οι δείκτες για Μαγγανίου και Τιτανίου, χωρίς όμως να είναι σε επίπεδα ανησυχίας.

Για τις παραμέτρους των φωσφορικών και νιτρικών ιόντων, επίσης δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς αποτελούν βασικά συστατικά των λιπασμάτων και αναμένονται ούτως ή άλλως στην περιοχή, λόγω του αγροτικού της χαρακτήρα”…

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΙΡΕΤΟΥΣ;


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑