Ειδήσεις

Published on April 5th, 2023 | by paggaiorama

0

Μεγάλη απάτη με κάρτες και από Καβάλα

  • Συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμη 34 που συμμετείχαν στην οργάνωση – Πώς εξαπατούσαν τα θύματά τους

Λεία που έφτανε τα 2 εκατομμύρια ευρώ είχε σπείρα η οποία έκανε απάτες σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάμεσα στις οποίες και η Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της σπείρας, η οποία εξαρθρώθηκε από την αστυνομία, έκαναν συνολικά 87 απάτες το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης. Τα μέλη της οργάνωσης εξαπατούσαν τα θύματά τους και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και στη συνέχεια έκαναν μεταφορές χρημάτων.

Η υπόθεση της εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωση παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά την παρουσίαση, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξιάρχος Γεώργιος τζήμας, είπε ότι «οιαστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφεραν να εξαρθρώσουν ένα πολυάριθμο εγκληματικό δίκτυο, να εξακριβώσουν τον τρόπο δράσης τους και να εξιχνιάσουν δεκάδες περιπτώσεις απάτης.  Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (4 Απριλίου 2023) σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

» Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης. Από την εγκληματική τους δράση κατάφεραν να αποσπάσουν χρηματικό ποσό το οποίο αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Υπενθύμιζε, επίσης, στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα όταν τους ζητείται να αποστείλουν σε τρίτους τυχόν προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή κωδικούς επαλήθευσης ηλεκτρονικών καρτών, αλλά και όταν πρόκειται να καταχωρίσουν προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες μέσω υπερσυνδέσμων (links).

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος, είπε ότι «η πολύμηνη και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα και σχηματίσθηκε δικογραφία σε ακόμα 34 άτομα, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης».

Κατά τον ίδιο «στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και 233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, για το αδίκημα της απλής συνδρομής σε απάτες. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ενεργώντας τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών και την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Περιγράφοντας τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, ο κ. Τάνος είπε ότι «τηλεφωνούσαν σε εταιρίες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή αγοράς μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο (link) που οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την επίσημη σελίδα της τράπεζας και τους ζητούσαν να εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό, δήθεν για να εγκρίνουν τη συναλλαγή.

» Έπειτα αποκτούσαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό και πραγματοποιούσαν διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής».

Όπως σημείωσε, «μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά τα χρηματικά ποσά που κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες ανέρχονται σχεδόν στα 2 εκατομμύρια ευρώ».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:

• 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες,

• 10 βιβλιάρια καταθέσεων,

• 75 κινητά τηλέφωνα,

• 20 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

• 6 αυτοκίνητα,

• 2 συσκευές καταγραφής εικόνας,

• διάφορα κοσμήματα,

• το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ και

• πλήθος εγγράφων μεταφοράς χρημάτων.

Επίσης κατασχέθηκαν 1 πιστόλι με γεμιστήρα και 3 φυσίγγια, 1 πιστόλι κρότου – αερίου και 1 κυνηγετικό όπλο. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑