Ειδήσεις

Published on February 7th, 2023 | by paggaiorama

0

Η κάρα του αγίου Χαραλάμπους στη Νέα Ηρακλείτσα

Μεταξύ των ιερών κειμηλίων ξεχωρίζει το τεμάχιο εκ της κάρας του αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού. Εφυλάσσετο στον ενοριακό ναό του αγίου Γεωργίου στην Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης.

Στη Νέα Ηρακλείτσα ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες το 1922.

Το μεγαλύτερο μέρος της κάρας του αγίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα.

Εντός της παλαιάς θήκης της κάρας του αγίου ανακαλύφθηκε ο σταυρός του 17ου αιώνος στον οποίο προαναφερθήκαμε. Στις 10 Φεβρουαρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού.

Σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην ορθόδοξη Ελλάδα μας υπάρχουν εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στη μνήμη του.
Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σεβήρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός συνέλαβε τον άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του.

Όμως ο άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στο Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα.

Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του αγίου.
Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος διέταξε τον αποκεφαλισμό του αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε τον αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.


Τμήματα της τιμίας κάρας του φυλάσσονται στη ιερά μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως των Θεσπιών της Βοιωτίας.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑