Ειδήσεις

Published on May 15th, 2024 | by paggaiorama

0

Η Ενωμένη Ρωμιοσύνη στην Εικοσιφοίνισσα

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 172 ΜΟΝΑΧΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΤΟ 1507!

Φίλοι και μέλη της Ε.ρω. από την Καβάλα την Ελευθερούπολη την Δράμα και των  ευρύτερων περιοχών,  πραγματοποιήσαμε  το πρωί της Κυριακής 12 Μαϊου 2024   προσκύνημα στην Ι.Μ. Παναγίας της  Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, επί τη ευκαιρία του εορτασμού  των 172 σφαγιασθέντων μοναχών της Μονής  από τους Οθωμανούς κατακτητές το έτος 1507 συμμετέχοντας στην πρωινή Θεία Λειτουργία.

Άξιο μεγάλης σημασίας είναι να αναφέρουμε, ότι πρόσφατα  από τα πολλά κλεμμένα χειρόγραφα και αντικείμενα της Μονής και  συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2023, τρία χειρόγραφα του 16ου αιώνα,  βρήκαν τον δρόμο της επιστροφής προς την Ιερά Μονή. 

Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα, παρέδωσε τα πολύτιμα χειρόγραφα στον Μητροπολίτη Δράμας με  την βοήθεια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπου υπήρχαν  στην  συλλογή Swann Auction Galleries στη Νέα Υόρκη . Ο συλλέκτης που τα είχε αποκτήσει το 2018, αναγνώρισε αμφισβητήσιμη ιδιοκτησία και προχώρησε έτσι στην επιστροφή τους.

Ένα από τα χειρόγραφα   είχε στις  σελίδες του, ένα σημείωμα και κείμενο για  την  σφαγή των Ελλήνων μοναχών από τους Οθωμανούς το 1507.

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ Δωρόθεος, επιβεβαιώνοντας προφορικές μαρτυρίες, ανέφερε: “Το χειρόγραφο καταγράφει με ακρίβεια  τα ονόματα των 172 μοναχών  που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς.

Επίσης  μας ανακοίνωσε   ότι από τούδε  και στο εξής, η μνήμη τους θα τιμάται δύο φορές τον χρόνο , στις 25 Αυγούστου και την πρώτη Κυριακή μετά την Αγία Ανάσταση Τους Κυρίου μας .

Όπως κάθε χρόνο ,έτσι και εφέτος κατά την εορτή των νεομαρτύρων μοναχών,  πραγματοποιήθηκε   η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας , όπου είχαμε την μεγάλη ευλογία , οι πολυπληθής  φίλοι και μέλη  της Ε.ρω. να αξιωθούμε όλοι μας  να βαστάξουμε την Ιερά θαυματουργική εικόνα της και να πλημμυρίσουμε   ,με απερίγραπτα συναισθήματα και βιώματα.

Ακολούθησε συνάντηση για  καφέ , όπου είχαμε την ευκαιρία να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς  μεταξύ μας και να ενημερώσουμε τους αδελφούς ,  την δημιουργία πλησίον των Αγίων  Μετεώρων  συν Θεώ και την βοήθεια όλων μας,  ενός  παραδοσιακού οικισμού.

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους αδελφούς που παρευρέθησαν μαζί μας  σε ένα από τα  μεγαλύτερα προσκυνήματα της Βορείου Ελλάδος, αλλά και δε όσους ήθελαν να παρευρεθούν αλλά δεν μπόρεσαν για τους δικούς τους λόγους και ελπίζουμε σε νέες κατά Θεόν συναντήσεις.

 
Να σημειώσουμε ότι, σαν σήμερα , πριν 7 χρόνια στις  12 Μαϊου 2017  πραγματοποιήθηκε η σύσταση της ομάδας της Ενωμένης Ρωμηοσυνης στην Καβάλα , με την αμέριστη βοήθεια των ακούραστων   μελών του Δ.Σ και πρώην προέδρων της Ε.ρω. κ. Κουτσούμπα Δημήτριου και Κατσιαμάνη Δημητρίου ,για τους οποίους η Ε.ρω στην Καβάλα και όχι μόνο , θα τους  είναι πάντοτε ευγνώμων !

πηγη: Προσκύνημα της Ε.ΡΩ. από την Καβάλα στην Ι.Μ. Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας – Ενωμένη Ρωμηοσύνη (enromiosini.gr)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑