ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on July 11th, 2022 | by paggaiorama

0

Ζωντάνεψε το Παλαιοχώρι με ήχους από Τσάνια

Τα Τσάνια είναι το πιο σημαντικό έθιμο στο Παλαιοχώρι με ρίζες στην Τουρκοκρατία και με σημειολογικό χαρακτηριστικό τον ήχο από τα «τσάνια» τα μεγάλα κουδούνια που είναι κρεμασμένα στα ζώα τα οποία κουβαλούν το φορτίο των ξύλων για το κουρμπάνι του Προφήτη Ηλία…

Τα Τσάνια αναβιώνουν μια βδομάδα πριν το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία που για το Παλαιοχώρι ήταν η μεγάλη πανήγυρις του καλοκαιριού με την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος που ακολουθεί μια βδομάδα μετά για την Δρυάδα.

Τσάνια λοιπόν είναι τα μεγάλα κουδούνια που είναι κρεμασμένα στον λαιμό των ζώων που μαζί με τα παλικάρια του χωριού από νωρίς το πρωί και με την ευλογία του παππά, ανεβαίνουν στο Καστανοδάσος που είναι μαγικό για να κόψουν ξύλα για το κουρμπάνι.

Ακολουθεί στο Καστανοδάσος μεγάλο τσιμπούσι με ψητά και ποτά, με χορό και μουσική από ζουρνάδες και νταούλια, μέχρι το απόγευμα που τα φορτία στα ζώα που είναι στολισμένα με χάντρες, κατηφορίζουν στο χωριό και κάνουν την μεγάλη παρέλαση στην πλατεία και στον κεντρικό δρόμο, ενώ οι παρευρισκόμενοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα, οι ήχοι της μουσικής είναι διαπεραστικοί και καταλήγουν στην αυλή του Προφήτη Ηλία, ξεφορτώνουν και επανέρχονται στην πλατεία όπου γίνεται χορός!

Τα δύο χρόνια του κορονοϊού και η κλεισούρα έδωσαν χθες την θέση τους στην χαρά και τον χορό, με το Παλαιοχώρι να βουλιάζει κυριολεκτικά από κόσμο σε μια θαυμάσια γιορτινή ατμόσφαιρα!

Και του χρόνου παιδιά!

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι αρχές Αυγούστου. Πρόγραμμα στη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑