Ειδήσεις

Published on December 13th, 2022 | by paggaiorama

0

Ερώτηση ΚΚΕ για τους αγρότες του Παγγαίου…

Με ερώτησή τους στον αρμόδιο υπουργό βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται στις αποζημιώσεις των αγροτών του Παγγαίου…

Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες του Δήμου Παγγαίου της ΠΕ  Καβάλας, καθώς έχουν δει τα εισοδήματα που περίμεναν από την πώληση των προϊόντων τους να είναι ελάχιστα. Στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα οι τιμές είναι μισές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και πάρα πολλά από αυτά έχουν σαπίσει μέσα στα χωράφια λόγω μειωμένης ζήτησης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των επιτραπέζιων σταφυλιών όπου οι εξαγωγές παρουσιάζουν μείωση 42,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (στοιχεία incofruit – hellas).

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική αν συνυπολογίσουμε το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, αγροτικά εφόδια, λιπάσματα) και το καταστροφικό χαλάζι του Ιουνίου.

Οι περισσότεροι αγρότες στις δημοτικές ενότητες Ορφανού και Πιερέων είδαν την παραγωγή τους (αμπέλια, ελιές, αμύγδαλα κλπ), είτε να καταστρέφεται ολοκληρωτικά λόγω της σφοδρής χαλαζόπτωσης, είτε να υποβαθμίζεται.  Σε πάρα πολλές περιοχές η ένταση της χαλαζόπτωσης ήταν τέτοια με αποτέλεσμα, πέρα από την παραγωγή, να υπάρχουν τεράστιες ζημιές σε μέσα προστασίας (δίχτυα, νάιλον κλπ) και στο φυτικό κεφάλαιο (δέντρα). Οι ζημιές αυτές θα έχουν επιπτώσεις και στην απόδοση των επόμενων ετών.

Τραγική είναι η κατάσταση και στη δημοτική ενότητα  Ελευθερών. Χιλιάδες στρέμματα επιτραπέζιων σταφυλιών έμειναν αμάζευτα, με τα σταφύλια να σαπίζουν μέσα στα χωράφια μέχρι και σήμερα, ενώ όσοι αγρότες ήταν «τυχεροί» πούλησαν κάτω από τη μισή τιμή σε σχέση με πέρυσι.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει στάση αναμονής. Για αυτό ανακοινώνει μέτρα που είτε δεν υλοποιούνται, όπως έλεγε ότι θα καταργήσει τις παρακρατήσεις του ΕΛΓΑ, είτε αναβάλλονται για το απώτερο μέλλον, όπως έγινε με τις αποζημιώσεις για τα επιτραπέζια σταφύλια που έχουν ανακοινώσει οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές δύο φορές: το Φλεβάρη ανακοίνωσαν ενίσχυση 60 ευρώ/στρέμμα για την ποικιλία «Victoria», ενώ το Σεπτέμβρη ενίσχυση 170 ευρώ/στρέμμα για όλα τα επιτραπέζια σταφύλια του νομού, χρήματα που δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

– Πότε θα δοθεί η αποζημίωση 175 ευρώ/στρέμμα για όλα τα επιτραπέζια σταφύλια;

– Θα υλοποιήσει τη δέσμευση των κυβερνητικών βουλευτών να μην ισχύουν οι κόφτες και η παρακράτηση του 20% στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ; Θα παγώσουν τα χρέη προς Εφορία, ΕΦΚΑ κλπ;

– Θα πάρουν αποζημιώσεις οι παραγωγοί που είχαν απλήρωτο τον ΕΛΓΑ;

– Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τις υπόλοιπες καλλιέργειες (ελιές, αμύγδαλα κλπ), πότε θα γίνει εξόφληση;

– Πότε θα δοθούν τα πορίσματα του ΕΛΓΑ στους παραγωγούς;

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑