Ειδήσεις

Published on January 24th, 2023 | by paggaiorama

0

Εκοιμήθη ο γέρων Ακάκιος των Δανιηλέων

ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ ΑΓΓΕΛΟΣ ΨΑΛΤΟΥΔΗΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 90 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Εκοιμήθη σε ηλικία 90 ετών ο Γέρων Ακάκιος Δανιηλίδης της ιεράς Αδελφότητος των Δανιηλαίων, πλήρης ημερών, στον τόπο της μετανοίας του στο Ιερό Ησυχαστήριο της Αδελφότητος των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους.

Ο αείμνηστος Γέρων Ακάκιος αποτελούσε μια ιδιαίτερη μορφή στην ψαλτική τέχνη του Αγίου Όρους όπου επί εξήκοντα έτη προσέφερε πολλά στα αναλόγια του Αγίου Όρους.

Ο Γέρων Ακάκιος γεννήθηκε το 1933 στο Παλαιοχώρι Καβάλας και ονομαζόταν κατά κόσμον Άγγελος Ψαλτούδης. Σε νεαρή ηλικία το έτος 1951 βρέθηκε στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στη μοναστική Αδελφότητα των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια, όπου και έγινε μοναχός το 1954.

Διδάχθηκε τη βυζαντινή μουσική, μαζί με τον συντοπίτη του μοναχό Δανιήλ τον Γ’, από τον καλλίφωνο γέροντα μουσικό και ψάλτη της Αδελφότητας γέροντα Γερόντιο Δανιηλίδη, ενώ τα πρώτα μουσικά μαθήματα έμαθε στο Παλαιοχώρι από τον καλλίφωνο επίσης μουσικοδιδάσκαλο Κύρκο Βενέτη.

Ο π. Ακάκιος ως ιεροψάλτης και μουσικός ήταν ηδύφωνος και μεστός, με ένα ιδιαίτερο εύρος και βάθος φωνής, αλλά κυρίως με πλούσιο ιδιοπρόσωπο ηχόχρωμα, αποτέλεσε ένα λαμπρό δείγμα της μεγάλης ψαλτικής γενιάς η οποία και σφραγίζεται με την κοίμηση του γέροντος Ακακίου.

Όπως οι λοιποί πατέρες της αδελφότητας των Δανιηλαίων ο π. Ακάκιος έψαλλε διά βίου, μόνος και με τη συνοδεία των Δανιηλαίων, στις μεγάλες Αγιορείτικες Αγρυπνίες και Πανηγύρεις Μοναστηριών και Κελιών. Κυριότερη και χαρακτηριστική στην ψαλτική τέχνη είναι η ερμηνευτική του εκφορά στα Αργά Προσόμοια, η οποία παραπέμπει απευθείας στον αρχαίο αγιορείτικο τρόπο εκφοράς του Αργού Ειρμολογίου.

Αξίζει να τονισθεί πως η ιεροψαλτική αδελφότητα των Δανιηλαίων είναι έως και σήμερα ξακουστή για την ψαλτική τους τέχνη, ώστε μπορούμε να ομολογήσουμε μετά βεβαιότητος πως η αδελφότητα συνεχίζει το παλαιό αγιορείτικο ύφος το «σεμνότερον της βυζαντινής μουσικής» κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ένα ύφος που προσιδιάζει στους νηπτικούς ησυχαστές της χιλιόχρονης μοναστικής πολιτείας όπου η αδελφότητα των Δανιηλαίων συντηρεί με ιδιαίτερο ζήλο την αυθεντική ψαλτική παράδοση του Αγίου Όρους.

(Πηγή: pemptousia.gr)


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑