Ειδήσεις

Published on August 22nd, 2023 | by paggaiorama

0

Δεν πάει καλά το κάστανο και φέτος

Μειωμένη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή κάστανου στην χώρα μας. Ολοκληρώθηκε η καρπόδεση και φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα ακαρπίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πρόβλημα για τους παραγωγούς αποτελεί και το υψηλό κόστος φυτοπροστασίας, μετά από μια χρονιά που υπήρξαν θέματα με την εμπορία του προϊόντος με χαμηλές τιμές και πολλές ποσότητες να μένουν απούλητες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των εμπόρων.

Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και καστανοπαραγωγός από την Γρίβα του Κιλκίς, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή γίνονται προληπτικοι ψεκασμοί στην καλλιέργεια για καπρόκαψα και φαιά σήψη. Το θετικό είναι ότι πέρυσι δεν υπήρξαν προβλήματα από την φαιά σήψη στην περιοχή μας. Όμως έγινε φέτος η καρπόδεση και βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας.

Μεγάλο είναι το κόστος φυτοπροστασίας στην καλλιέργεια. Σημαντικότερος εντομολογικός εχθρός στην καστανοκαλλιέργεια είναι η καρπόκαψα. Θα πρέπει να γίνονται οι σωστοί ψεκασμοί από τους καστανοπαραγωγούς για την αντιμετώπισή της. Η σφήκα της καστανιάς είναι ακόμη ένας σοβαρός εντομολογικός εχθρός. Στην Ιταλία που υπήρξε μεγάλο πρόβλημα κατάφεραν το 2022 να επαναφέρουν την παραγωγή τους μετά από την εφαρμογή μακροχρόνιων προγραμμάτων αντιμετώπισης. Στην περιοχή μας έχουν εγκαταλειφθεί αρκετοί καστανεώνες. Αποτέλεσμα να γίνουν δάση που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση και τα δέντρα να είναι υψηλά. Αυτό κάνει δύσκολη την έρευνα και την αντιμετώπισή της.

Πέρυσι είχαμε αυξημένη παραγωγή και μικροκαρπία. Τα δέντρα φέτος έχουν ακαρπία που φαίνεται να οφείλεται στον ήπιο φετινό χειμώνα αλλά και στις καιρικές συνθήκες που υπήρξαν κατά την ανθοφορία. Ρόλο θα έπαιξε και η περσινή υπερπαραγωγή.

Η ακαρπία ξεκινά από 30% στα αρδευόμενα χωράφια και μπορεί να φτάσει ακόμη και 100% στα ξηρικά σε κάποιες περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι η ακαρπία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Το 2015 είχε γίνει αναγγελία από το δήμο Σπάρτης για ακαρπία στην καστανία λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών και είχε σταλεί φάκελος για ένταξη στα ΠΣΕΑ. Αυτό ζητάμε να γίνει και φέτος όχι μόνο στην περιοχή του Πάικου αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.

Όσον αφορά την πορεία της καλλιέργειας όπως φαίνεται φέτος θα έχουμε μια οψίμιση κατά μια εβδομάδα (η συγκομιδή στην περιοχή ξεκινά από τα μέσα Σεπτεμβρίου). Η μικρή παραγωγή θα έχει μεγάλα μεγέθη.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑