Ειδήσεις

Published on December 3rd, 2023 | by paggaiorama

0

Για παραγωγή ρεύματος το γεωθερμικό Ακροποτάμου;

Οι ιδιαίτερες μέριμνες που πρέπει να προβλέπει για τη γεωθερμία το πολυαναμενόμενο υπό κατάρτιση νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχολούν έντονα εταιρείες και στελέχη του κλάδου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, οι ανησυχίες αυτές έχουν μεταφερθεί μέσω διάφορων διαύλων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. 

Η έκδηλη αγωνία των στελεχών του κλάδου αφορά το κατά πόσο οι τελικές επεξεργασίες θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης της γεωθερμίας, δεδομένων των σημαντικών διαφορών που παρουσιάζει σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.

Αγωνία που εντείνεται, καθώς τα όσα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με προβλέψεις που αναμένεται να ενταχθούν στο υπό τελική επεξεργασία Ειδικό Χωροταξικό για άλλες ΑΠΕ κρίνεται ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ως γενικές αρχές που να βρίσκουν εφαρμογή και στην περίπτωση της γεωθερμίας.

Ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα αφορά το κατά πόσο θα προβλέπονται ή όχι οριζόντιες απαγορεύσεις ανάπτυξης της γεωθερμίας σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. αστικές περιοχές, περιοχές τουριστικής ανάπτυξης, δάση, γεωπάρκα UNESCO κ.α.). 

Η ανησυχία αυτή έχει δύο σκέλη.

Αφενός, αφορά το αν θα προκύψουν εμπόδια σε σημαντικές επενδύσεις άμεσων χρήσεων της τηλεθερμίας, όπως για παράδειγμα η τηλεθέρμανση και οι μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες.

Αφετέρου, αφορά την προοπτική εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων με δυνητικά μεγάλες προοπτικές αξιοποίησης για ηλεκτροπαραγωγικούς σκοπούς.

Ως παραδείγματα τέτοιων περιοχών αναφέρονται οι περιπτώσεις της Νισύρου, της Ικαρίας, της Σπερχειάδας, του Δυτικού Δέλτα του Νέστου, της κοιλάδας του Στρυμώνα κ.α.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θέτουν στελέχη του κλάδου αφορά τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνει το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση και κατηγοριοποίηση των -παλιών και νέων- γεωθερμικών πεδίων. 

Όπως επισημαίνουν, η περίπτωση της γεωθερμίας παρουσιάζει κι εδώ ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις άλλες ΑΠΕ, καθώς η χωροθέτηση των γεωθερμικών πεδίων είναι μια δυναμική διαδικασία, ενώ συχνά απαιτείται τα πεδία να αλλάζουν κατηγορία κατά περίπτωση. Οι πλευρές αυτές δεν πρέπει να αγνοηθούν κατά την τελική επεξεργασία του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση

Τα στελέχη του κλάδου με τα οποία έχει μιλήσει το energypress αναγνωρίζουν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην επεξεργασία της γεωθερμικής νομοθεσίας και ευελπιστούν ότι θα συνεχιστεί η στήριξη που λαμβάνει από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ η ανάπτυξη της γεωθερμίας.

Όμως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μη συμβαδίζουν με τα θετικά αυτά βήματα οι προβλέψεις του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ ή και να “τρακάρουν” μεταξύ τους, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός κλάδου που ιδιαίτερα ελπιδοφόρες προοπτικές στη χώρα μας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑