Ειδήσεις

Published on April 18th, 2024 | by paggaiorama

0

Γιατί δεν πήραν προκαταβολή στο Μυρτόφυτο;

Η ΔΙΟΊΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΜΕΤΙΟΣ – ΠΟΛΙΤΗΣ) ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΥΗΝ ΟΛΙΚΗ ΕΞΩΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2023

Τις ευθύνες για την οδό που ακολούθησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –  Θράκης και συγκεκριμένα η Αντιπεριφέρεια της ΠΕ Καβάλας στο θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων πολιτών των Κοινοτήτων Διαλεχτού, Αβραμυλιάς, Ξεριά και Μυρτoφύτου από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί το πρόβλημα ανέδειξε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΠΕ Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας,  Μακάριου Λαζαρίδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, η πρώτη αρωγή για τους πληγέντες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023, έχει ξεπεράσει τις 730.000 ευρώ και ο αριθμός των δικαιούχων τους 150.

Ειδικότερα, για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, έχουν καταβληθεί 142.300 ευρώ σε 18 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και  4.000 ευρώ σε μια κτηνοτροφική επιχείρηση ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος, «για να ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Περιφέρεια. Στην περίπτωση της Καβάλας, δεν έχει εφαρμοστεί η προκαταβολή του 50% της επιχορήγησης, καθώς δεν υπήρξε αντίστοιχο αίτημα. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας επέλεξαν την οδό της τελικής επιχορήγησης της κρατικής αρωγής προς τους δικαιούχους.

Και το Δεκέμβριο του 2023 απέστειλαν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, στις οποίες περιλαμβάνονται οι πληγέντες κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για τον καθορισμό της τελικής επιχορήγησης αυτών. Οι καταστάσεις αυτές είναι ήδη σε διαδικασία ελέγχου από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση επιχορήγησης».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Κατάλαβα από την απάντησή σας ότι στη δικιά μας περίπτωση έπρεπε να έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δια της Αντιπεριφέρειας της ΠΕ Καβάλας, όμως δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δοθεί η προκαταβολή του 50% της επιχορήγησης, όπως έχει νομοθετήσει το 2021 η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επομένως, η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην Κυβέρνηση, αλλά στον τρόπο που επέλεξε η Περιφέρεια. Η οδός που επέλεξε η Περιφέρεια ήταν τελείως λάθος, καθώς οι συμπολίτες μου θα είχαν εισπράξει ήδη την προκαταβολή».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑