Ειδήσεις

Published on June 22nd, 2022 | by paggaiorama

0

Βλάβη στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι!

Ο πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας στο Κοζλοντούι, ο οποίος καλύπτει περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού στη χώρα, διέκοψε τη λειτουργία του ενός από τους δύο αντιδραστήρες μετά από βλάβη.

Δεν έχει διαπιστωθεί διαρροή ραδιενέργειας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης.

Ο αντιδραστήρας, που έχει ισχύ 1.000 μεγαβάτ, τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε στη γεννήτρια.

Ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι παράγει περίπου το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η Βουλγαρία και οι δύο αντιδραστήρες του πήραν τη σκυτάλη από τέσσερις μικρούς αντιδραστήρες, οι οποίοι έκλεισαν το 2002 και το 2006 ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοινώθηκε από τους υπεύθυνους του σταθμού, δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας. Η προστασία έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε, αλλά «δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην κατάσταση της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Η διακοπή της «Μονάδας 5» του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι έγινε στις 06:05 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), το πρωί της Τετάρτης (22.06.2022). Η ημερομηνία, κατά την οποία η εν λόγω μονάδα θα μπορέσει να επανασυνδεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο, δεν διευκρινίσθηκε. Είχε απενεργοποιηθεί πριν από λιγότερο από ένα μήνα για συντήρηση και τροφοδοσία.

Ο δεύτερος αντιδραστήρας του Κοζλοντούι, η «Μονάδα 6», ίδιας ισχύος, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με το σταθμό.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑