ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on November 9th, 2022 | by paggaiorama

0

Ανοίγει τις πόρτες της η ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙΤο Οινοποιείο στο Κοκκινοχώρι Παγγαίου

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου οι οινοποιοί της Βορείου Ελλάδος γιορτάζουν τον οινοτουρισμό και ανοίγουν τις πόρτες στα οινοποιεία των “Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος” για ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές.

Με ελεύθεροι είσοδο, οι οινοποιοί καλούν τους φίλους του κρασιού σε γευστικές και αισθητικές απολαύσεις, για να χαρούν από κοινού τη φύση και τον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας στα πανέμορφα χρώματα του Φθινοπώρου και για να δοκιμάσουν τα κορυφαία κρασιά των “Οινοποιών Βορείου Ελλάδος”.

Τα οινοποιεία που συμμετέχουν (με σειρά από δυτικά προς ανατολικά) είναι:

1.    Ζοίνος Wines στη Ζίτσα Ιωαννίνων στην Ήπειρο

2.    Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς

3.    Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιον Φλώρινας

4.    Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης

5.    Αμπελώνας Καμκούτη στο Βελβεντό Κοζάνης

6.    Αργατία στο Ροδοχώρι Νάουσας

7.    Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας

8.    Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα Νάουσας

9.    Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή Νάουσας

10.    Οινοποιείο Κεχρής στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης

11.    Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης

12.    Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή Θεσσαλονίκης

13.    Κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα Χαλκιδικής

14.    Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας

15.    Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή Δράμας

16.    Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας

17.    Το Κτήμα τ’ Αποστόλη στους Άμπελους Σερρών

Στο παράλληλο πρόγραμμα της ημέρας, τα οινοποιεία προτείνουν:

–    Κτήμα Φουντή:   Επέτειος “ 30 χρόνια Ναουσαία”. Κλήρωση της επετειακής φιάλης για τα 30 χρόνια “ Ναουσαία” με διάθεση 30 φιαλών και ακόμη 5 φιάλες σε συσκευασία magnum για τους επισκέπτες στο οινοποιείο στις 13 Νοεμβρίου.

–    Κτήμα Φλόριαν:  Ημέρα παρουσίασης του Sauvignon Blanc με άνοιγμα φιαλών διαφορετικών εσοδειών και μεγεθών (0,75, 1,5 και 3lt), καθώς και κάθετη των εσοδειών 2020, 2018, 2016 και 2015, μαζί με τις υπόλοιπες ετικέτες του Κτήματος.

–    Κτήμα Γεροβασιλείου:    Ώρα 12:00, οι καλλιτέχνες Renzo Gallo, Κώστας Τσόκλης και Κώστας Βαρώτσος στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

–    Το Κτήμα τ’ Αποστόλη (ωράριο 11:00-18:00):   Κάθετη γευστική δοκιμή της “ Εριφύλης” με σύγκριση της σοδειάς 2011, 2007 και 2006.  Μαζί, το λευκό και το ροζέ του Κτήματος, συνοδεία παραδοσιακών βουβαλίσιων προϊόντων από την Κερκίνη (τυριά και αλλαντικά).

Το κοινό ωράριο όλων των οινοποιείων για την ημέρα είναι 11:00 με 17:00.

Η γιορτή της Ημέρας Οινοτουρισμού ξεκίνησε από το Δίκτυο Πόλεων Κρασιού (Recevin) ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού το 2009.   Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αποφάσισε να συμμετέχει με το δίκτυο των επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» για πρώτη φορά το 2013, εντάσσοντας την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό οινικό χάρτη.

Με την πάροδο των ετών, η γιορτή άρχισε να έχει παγκόσμιο χαρακτήρα ενώ στην Ελλάδα, συμμετέχουν πλέον όλες οι Ενώσεις Οινοποιών με τα αντίστοιχα οινοτουριστικά δίκτυα. Στην προ-κορονοϊού εποχή, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού 2019, 9.000 φίλες και φίλοι του κρασιού επισκέφθηκαν τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος».


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑