Published on April 30th, 2023 | by paggaiorama
0Ανθίζουν οι παιώνιες του Παγγαίου
Οι παιώνιες είναι ένα φυτό που αυτές τις ημέρες στολίζει τα δάση με τα πανέμορφα κόκκινα άνθη της. Το συναντάμε από την Κρήτη μέχρι την Μακεδονία και την Ήπειρο.
Η μυθολογική του καταγωγή έχει πολλές εκδοχές. Οι αρχαίοι Αθηναίοι την είχαν ονομάσει “Αθηνά Παιωνία” και είχε χαρακτηρισθεί από τον Παυσανία ως «πασάων βοτανέων βασιληίδα».
Μια άλλη εκδοχή είναι ότι το όνομα του βοτάνου προέρχεται από τον ιατρό θεραπευτή των θεών του Ολύμπου Παίωνα (το όνομά του αναφέρεται και σε πήλινη πλακέτα της Κνωσού).
Όπως αναφέρει ο μύθος, ο Παίωνας, ήταν μαθητής του Ασκληπιού «ός πάντα τα φάρμακα οίδεν». Κάποτε η Λητώ – μητέρα του Απόλλωνα και θεά της γονιμότητας – του δίδαξε πώς να αποκτήσει μία μαγική ρίζα που φύτρωνε στον Όλυμπο, η οποία απάλυνε τον πόνο των γυναικών στον τοκετό.
Ο Ασκληπιός ζήλεψε και αποπειράθηκε να σκοτώσει τον μαθητή του. Ο Δίας έσωσε τον Παίωνα από την οργή του Ασκληπιού μεταμορφώνοντάς τον στο λουλούδι της παιώνιας.
Το πολύτιμο αυτό βότανο λοιπόν το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς λόγους και ενδείκνυται για πάρα πολλές παθήσεις. Τέλος να σημειώσουμε ότι το «παιώνιος» ήταν και ένα από τα προσωνύμια του θεού Απόλλωνα που χρησιμοποιούσαν στις επικλήσεις.
Επίσης είναι ένα όνομα που κατά την αρχαιότητα συναντάμε να το φέρουν σημαντικά πρόσωπα.
Για παράδειγμα ένας σπουδαίος άνδρας είναι ο γλύπτης Παιώνιος που γεννήθηκε στην Μένδη τον 5ο αιώνας π.Χ. Σύμφωνα με τον Παυσανία, έργα του είναι ο αγώνας αρματοδρομίας του Πέλοπα και Οινομάου, αγάλματα του ανατολικού αετώματος του Ναού του Δία στην Ολυμπία, ενώ επιγραφές μαρτυρούν την πατρότητα του κολοσσιαίου μαρμάρινου αγάλματος της Νίκης του Παιωνίου.
Ως καλλιτέχνης επηρεάστηκε από τον Φειδία. Το άγαλμα της Νίκης του Παιωνίου, που είναι φτιαγμένο από μάρμαρο της Πάρου, είναι ένα από αριστουργήματα της γλυπτικής.
Βρέθηκε το 1875 από Γερμανούς αρχαιολόγους και εκτίθεται στο Μουσείο της Ολυμπίας. Είναι το πιο παλιό άγαλμα Νίκης που γνωρίζουμε και κατά περίπου 200 χρόνια αρχαιότερο από τη φημισμένη Νίκη της Σαμοθράκης, που βρίσκεται στο Λούβρο.
Οι συμμετρικές αναλογίες, η φυσικότητα, η χάρη και η ομορφιά της νεανικής γυναικείας μορφής της Νίκης, το κατατάσσουν στα μοναδικά και αξεπέραστα έργα της κλασσικής περιόδου.
Αναπαριστά τη Νίκη τη στιγμή που κατεβαίνει από τον ουρανό στη γη, σταλμένη από τους θεούς για να φέρει την πολυπόθητη νίκη. Φοράει αραχνοΰφαντο ένδυμα που καλύπτει τους αστραγάλους και στερεώνεται ψηλά στον ένα ώμο, αφήνοντας το ένα στήθος γυμνό. Δίπλα της διακρίνεται το κεφάλι ενός αετού, σύμβολο του Δία.
Επίσης ο Παιώνιος ήταν αρχιτέκτονας από την ΄Εφεσο, ο οποίος κατά τον Βιτρούβιο αποπεράτωσε μαζί με τον Δημήτριο το μεγάλο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο, ενώ κοντά στη γειτονική Μίλητο έκτισε σε συνεργασία με τον Δάφνη το ναό του Διδυμαίου Απόλλωνος.
Στο Παγγαίο, θα συναντήσετε τις ανθισμένες παιώνιες σε ηλιόλουστα, βραχώδη σημεία να απλώνονται σε μεγάλη έκταση, κοκκινίζοντας την περιοχή κάτω από τις Οξυές, πιο συχνά τις βρίσκουμε σε ένα μέσο υψόμετρο, λίγο πιο πάνω από το Δασικό Χωριό.
Μερικές φτάνουν μέχρι τα πρανή του δρόμου και αυτό βοηθάει στον εντοπισμό τους. Μένουν λίγες ημέρες για να βρείτε ακόμη ανθισμένες παιώνιες στο Παγγαίο, οπότε σπεύσατε!
ΠΗΓΗ: ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ