Ειδήσεις

Published on February 22nd, 2023 | by paggaiorama

0

Αγρότης του Παγγαίου εγκωμίασε το Υπουργείο ΑΑΤ…

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η στρατηγική αντιμετώπισης των παρασίτων στην Ελλάδα έχει στόχο την μακροπρόθεσμη πρόληψη των παρασίτων ή της βλάβης τους, μέσω ενός συνδυασμού τεχνικών που φροντίζει παράλληλα να διατηρούνται τα οικοσυστήματα ασφαλή και να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Η στρατηγική αυτή αποτελεί βασικό μέρος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Ελλάδας για τα φυτοφάρμακα 2020 και μέρος της ευρύτερης περιβαλλοντικής ανάπτυξής της. Για την υλοποίησή της το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει υλοποιήσει διάφορες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων κατευθυντήριων γραμμών για συγκεκριμένες καλλιέργειες και την παροχή ειδικών οδηγιών σε επαγγελματίες χρήστες φυτοφαρμάκων για αυτές.

Εκπρόσωπος  του αγροτικού συλλόγου Παγγαίου, ο οποίος εργάζεται ως αγρότης στην Καβάλα και τη Βόρεια Ελλάδα δήλωσε στην EURACTIV Greece  πως τα μέτρα που έθεσε το ΥΠΑΑΤ έχουν συμβάλει σημαντικά στην επιτυχία της ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων στην Ελλάδα.

Αλλά κατά τη γνώμη του, οι θετικές εξελίξεις δεν εμπόδισαν την εμφάνιση δυσκολιών στην εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων, οι οποίες πηγάζουν ως επί τω πλείστω από τους «στόχους και τη νέα νομοθεσία της ΕΕ».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του  υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά,  σε πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση, οι ελληνικοί κλιματικοί στόχοι δεν μπορούν να αποκλίνουν από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι ο ελληνικός στόχος είναι η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων κατά 50% έως το 2030.

Αλλά το γεγονός ότι η ΕΕ αναθεωρεί συχνά τους κανονισμούς εμποδίζει την ομαλή επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς ο κατάλογος των επιτρεπόμενων για χρήση φυτοφαρμάκων ενημερώνεται συνεχώς και αυτό συνεπάγεται τη διαρκή αντικατάσταση ορισμένων φυτοφαρμάκων που ήταν απαραίτητα για την στρατηγική αντιμετώπισης των παρασίτων από βιολογικά ή την πλήρη κατάργησή τους.

Αν και τα βιολογικά φυτοφάρμακα είναι μια φυσική λύση στα παράσιτα, αποτελούμενα από φυσικά υλικά και αποτελούν μια αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2031 -σύμφωνα με στοιχεία της CropLife Europe- διαθέτουν παράλληλα ορισμένα κωλύματα, όπως  χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από τα συμβατικά.


About the AuthorLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑