ΙΣΤΟΡΙΑ

Published on April 30th, 2023 | by paggaiorama

0

Ένα ιστορικό ξεχασμένο μοναστήρι…

ΠΛΟΥΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΣΟΡΙΤΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για τους μοναχούς που σφαγιάστηκαν, στις 23 Απριλίου του 1507, τελέστηκε σήμερα στα ερείπια της Βυζαντινής Μονής του Αγίου Γεωργίου του Διασορίτου, που βρίσκεται στο Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου στην Καβάλα.

Ανήμερα της πανηγύρεως της Μονής, μετά τη θεία Λειτουργία, οι Τούρκοι έκαναν έφοδο στη Μονή και έσφαξαν όλους τους Μοναχούς. Κάθε χρόνο στη μνήμη τους, τελείται επιμνημόσυνη δέηση…

Με θέα το Παγγαίο Ορος, η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Διασορίτη ή Διασορείτη, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της περιοχής του Παλαιοχωρίου και όχι μόνο.

Λίγα λόγια για τη Μονή

Τη διετία 1995-96, στο Παλαιοχώρι Καβάλας, του δήμου Παγγαίου, η αρχαιολογική σκαπάνη της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αποκάλυψε το Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Διασορίτου, Διασωρίτου ή Διοσιερίτη.

Τα ερείπια του Βυζαντινού Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου του Διασορίτου βρέθηκαν ανατολικά του Παλαιοχωρίου, στη θέση που βρισκόταν το παλιό χωριό και κοντά στην επαρχιακή οδό που συνδέει το Παλαιοχώρι με τη Νικήσιανη.

Συγκεκριμένα, ήρθαν στο φως ο περίβολος της μονής, που σώζεται σε ύψος μισού περίπου μέτρου, το δάπεδο του καθολικού του μονής και αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη.

Η ίδρυση και η ιστορία της Βυζαντινής Μονής του Αγίου Γεωργίου

Το μοναστηριακό αυτό συγκρότημα, κτίστηκε αρχικά ως Πατριαρχικό Σταυροπήγιο και περιλάμβανε μία τρίκλιτη Βασιλική, τράπεζα φαγητού, κελιά, βοηθητικούς χώρους, πηγάδι κτλ. Ολα αυτά περικλείονταν σε ένα μεγάλο περίβολο, στον οποίο έφτανες αφού περνούσες μέσα από μία μεγαλοπρεπή πύλη.

Ακριβής ημερομηνία για την ίδρυσή του δεν υπάρχει, ωστόσο, σύμφωνα με τη χρονολογία που αναγράφεται σ’ ένα πέτρινο ηλιακό ημερολόγιο, που ανακαλύφθηκε στο μεσημβρινό τοίχο του ναού, την οριοθετεί περίπου στα μέσα του 11ου αιώνα (1069).

Βέβαια, κάποια αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν στο χώρο, παραπέμπουν στην ύπαρξη και παλαιότερου ναού, της μεσοβυζαντινής περιόδου.

Το Μοναστήρι άκμασε μέχρι τον 14ο αιώνα, ωστόσο στη συνέχεια τα οικονομικά του δεν πήγαιναν καλά. Ετσι, λόγω ατέλειας, υπάγεται ως μετόχι στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, μαζί με όλη του την περιουσία.

ΦΩΤΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΛΩΘΡΙΔΗΣ


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑