Ειδήσεις

Published on January 31st, 2022 | by paggaiorama

0

Τι είπε ο Μάριος Τσιπουρόπουλος για την σόγια στα Τενάγη

Αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας σόγιας στην χώρα μας αναμένεται το 2022, κυρίως λόγω της αυξημένης τιμής που έδωσαν τα εργοστάσια βιοντίζελ το 2021.

Η καλλιέργεια σόγιας στην χώρα μας γίνεται στην Καβάλα και τις Σέρρες.

Ο κ. Μάριος Τσιπουρόπουλος, από το Παλαιοχώρι Παγγαίου καλλιεργεί σόγια στην Τενάγη της Καβάλας, ο οποίος είναι ο πρώτος που καλλιέργησε πιλοτικά σόγια στην χώρα μας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «επειδή τα χωράφια που είχα στην περιοχή πλημμύριζαν αναγκάστηκα να στραφώ σε αυτή την καλλιέργεια, δοκιμάζοντας πιλοτικά 32 στρέμματα. Πήγε πολύ καλά και έτσι την συνέχισα με επιτυχία.

Την προηγούμενη δεκαετία όμως είχαμε μεγάλη μείωση των αποδόσεων που έφταναν μέχρι και στα 250 κιλά το στρέμμα. Αυτό σε συνδιασμό με την μείωση της τιμής έφερε απαξίωση στην καλλιέργεια.

Από το 2021 όμως τα πράγματα επανήλθαν όσον αφορά τις αποδόσεις και όσον αφορά τις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι το 2022 αναμένεται να έχουμε αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας και αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών να υπογράψουν συμβόλαια με τις βιομηχανίες.

Από τον σογιόσπορο παράγονται δύο προϊόντα, το λάδι και το σογιάλευρο.

 Η μεταποίηση στην χώρα μας δίνει σογιάλευρο που έχει 42 – 43% πρωτεϊνη αλλά η βραζιλιάνικη σόγια που εισάγουμε έχει 46 – 48% πρωτεϊνη.

Για αυτό οι αγελαδοτρόφοι και οι χοιροτρόφοι προτιμούν την εισαγόμενη σόγια».   

ΠΗΓΗ: ΑγροΤύπος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑