ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Published on July 21st, 2024 | by paggaiorama

0

Τάσος Μιχαηλίδης: “Καιρός η ποίηση ν’ αλλάξει και τον κόσμο”

Ο Τάσος Μιχαηλίδης υπηρέτησε ως φιλόλογος τη Μέση Εκπαίδευση επί 35 χρόνια. Πρόσφατα, γοητευμένος από τον αφαιρετικό λόγο της Ποίησης, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Νησίδες» την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ενεργητική φωνή», για την οποία θα μας μιλήσει σήμερα στις Τέχνες στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Κύριε Μιχαηλίδη, πείτε μας δυο λόγια για τη συγγραφική σας ιδιότητα.
Η «Ενεργητική φωνή» είναι η πρώτη μου ποιητική συλλογή. Εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2023 από τις εκδόσεις Νησίδες. Ζω και γράφω στη Θεσσαλονίκη.
Γιατί γράφετε; Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε, ώστε να κάνετε αυτό το βήμα προς τη λογοτεχνία;Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση επί 35 χρόνια. Έχω τις απόψεις μου για την λογοτεχνία και θα ήθελα να τις θέσω προς συζήτηση.
Γιατί στρέψατε το ενδιαφέρον σας προς την ποίηση; Είναι αυτό το αγαπημένο σας λογοτεχνικό είδος και γιατί;Προτείνω έναν νέο τρόπο γραφής όσον αφορά την Ποίηση (τον ονομάζω νεονατουραλιστικό). Ο λιτός, αφαιρετικός λόγος της Ποίησης ή διαδικασία λεκτικών υλικών που πετιούνται για την ανεύρεση μιας και μόνο λέξης με γοητεύει. Ο στίχος, επίσης, υπό προϋποθέσεις μπορεί να περάσει εύκολα σε πλήθη ανθρώπων αμέτρητα και με το τραγούδι και με το σύνθημα.
Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;Οτιδήποτε καθιστά τη ζωή ομορφότερη.
Η ποίηση ανθεί στις μέρες μας; Τι πιστεύετε; Προσφέρει το δικό της λιθαράκι στα γράμματα και τον πολιτισμό μας;Η Ποίηση ανθεί και προσφέρει -όπως πάντα- στα γράμματα και τον πολιτισμό. Καιρός ν’ αλλάξει και τον κόσμο.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές; Δέχεστε επιρροές από το έργο τους στα δικά σας πονήματα;
Δέχομαι επιρροές από τους ποιητές μας: Μ. Αναγνωστάκης, Τίτος Πατρίκιος, Κ. Καρυωτάκης, Κ.Π. Καβάφης, Κική Δημουλά, Γ. Σεφέρης, Μίλτος Σαχτούρης, Οδ. Ελύτης.
Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα διαβάζει ποίηση σύγχρονων Ελλήνων ποιητών; Εκτιμά την προσπάθειά τους; Την αναγνωρίζει;Το αναγνωστικό κοινό θα έπρεπε να διαβάζει περισσότερο σύγχρονους ποιητές και να εκτιμά την προσπάθειες τους.
Θεωρείτε ότι υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού ποιήματος; Τι είναι αυτό που το χαρακτηρίζει καλό;Δεν υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού ποιήματος. Αλλ΄ όταν γραφούν οι πρώτοι στίχοι καταλαβαίνεις ότι γεννιέται κάτι καλό. Εξάλλου πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός για ένα καλό ποίημα με τέλος προκλητικό μιας -ας το πούμε-κάθαρσης.
Είναι χρέος του κάθε δημιουργού να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώσει; Εσείς στη προκειμένη περίπτωση, γιατί πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο;Θα μείνω στην αφορμή. Η ερώτηση του πεντάχρονου εγγονού μου, Αναστάση: «Γιατί υπάρχουν οι κακοί στον κόσμο, παππού;» Υπόσχεση να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο…

Ας αναφερθούμε σ’ αυτό. Πρόκειται για την ποιητική σας συλλογή, που φέρει τον τίτλο «Ενεργητική φωνή» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νησίδες». Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενό της. Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης πιάνοντας το βιβλίο αυτό στα χέρια του;
Πρώτα θα αισθανθεί λίγο ψηλότερος στο τέλος της ανάγνωσης. Θέματα: ένα νόημα ζωής, ενθάρρυνση για αλλαγή και αυτοβελτίωση, η αισθηματική ζωή, μια θεωρία γοητείας, οι νέοι-φοιτητές, η γυναίκα, ένα τσεκ-απ συνείδησης, κ.ά.
Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για να κοσμήσει το εξώφυλλό του βιβλίου σας;
Κρίσιμη και μεταβατική περίοδος ο 21ος αιώνας και για την Ελλάδα. Είναι καιρός όλοι και ιδιαίτερα οι ποιητές με πάθος μέγα και ενεργότερα από ποτέ να αγωνιστούν -όπως έχουν χρέος- για έναν καλύτερο κόσμο.Ποιος ο ρόλος του ποιητή στην παρούσα συλλογή; Μέσω του έργου του μπορεί να συμβάλει στην καλυτέρευση του κόσμου; Τα 46 ποιήματα της συλλογής σας σ’ αυτό αποσκοπούν;
Υπενθυμίζω στους ανθρώπους την άλλη τους ζωή, εκείνη που έχουν ξεχάσει, προσπαθώ να μυήσω τους αναγνώστες στην Ποίηση, ώστε να δουν ό,τι δεν θ΄ αποκτήσουν ποτέ και να δείξω στους πολίτες πώς ν’ απωθούν τη λήθη. «Ηδονίζομαι να σπρώχνω καρέκλες Να σκουντάω ανθρώπους Κι απλωμένα ποδάρια», Στ. Στ. Καλαϊτζής, Νεοέλληνας.
Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας αυτού;
Αυτογνωσία και πίστη στη δύναμη της θέλησης για αλλαγή της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής. Αντίσταση σε κάθε μορφή εξουσίας η οποία εξευτελίζει τους αδύναμους, τους νέους, τις γυναίκες, τους ανέργους που το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
Γιατί επιλέξατε την ελεύθερη ποίηση ως τρόπο έκφρασης και ποιος ο ρόλος των δώδεκα σχεδίων που συνοδεύουν τα ποιήματά σας;
Η ελεύθερη ποίηση μου δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στη γραφή. Ωστόσο, μέσα μου υπάρχει πάντα ο ρυθμός με μέτρο… Τα σχέδια είναι σύλληψη και δημιουργία της αρχιτεκτόνισσας Πένυς Μιχαηλίδου και σκοπό έχουν να παραστήσουν, να ζωντανέψουν και να επισημάνουν το νόημα των αντίστοιχων ποιημάτων αλλά και συνολικά της ποιητικής συλλογής.
Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;
Οι ενήλικες θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους ως ήρωες των ποιημάτων και οι έφηβοι μπορούν να εντοπίσουν τα συστατικά στοιχεία ενός modus vivendi, που καλούνται από τη ζωή να διαμορφώσουν.

Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Νησίδες»; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την περαιτέρω προώθηση του έργου ενός συγγραφέα;
Ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλλει σημαντικά για την περαιτέρω προώθηση του έργου ενός συγγραφέα.
Επόμενα συγγραφικά βήματα κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;
Ετοιμάζω μια νέα ποιητική συλλογή και ξεκίνησα τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος με αυτοβιογραφικά στοιχεία.
Μια ευχή σας για το μέλλον;
Μια αξιοπρεπή ζωή για όλους τους ανθρώπους και ειρήνη στους λαούς.
Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα ποίημα από το βιβλίο σας.
Τσεκ-απΕίναι προληπτικόςο έλεγχοςη έγκαιρη διάγνωσημια απλή ακτινογραφία θώρακοςπήρε μια βαθιά ανάσαέμεινε ακίνητοςδεν ανέπνεεανέπνεεΤα απεικονιστικά ευρήματαεπιβεβαίωσαν τις χρόνιες παθήσεις τουκαρδιά γεμάτη-ευρύχωρησαν μεγαλοκαρδία καλού ανθρώπουανοιχτή στις πέντε αισθήσειςδιακρίνονται στο περικάρδιοσυσσωρευμένα χνάρια από τύψειςγια πράγματα που δεν έκανε στη ζωή τουπνευμόνια με σημάδια ήπιας φλεγμονής-σε αναμονήτο άσθμα η δύσπνοια το λαχάνιασμασε κάθε κατήφοροεμφανής κυκλοφορία οξυγόνου άφθονουόπως η αγάπη στην καρδιά τουΣυνιστάταιη συνέχεια να βλέπει και ν΄ακούει με την καρδιάτο κλάμα που καθαρίζει πού και πού τα πνευμόνιαη παραμονή στην παράταξη ‘’Ανοιχτοί Ορίζοντες’’και η επανεξέταση σε εύλογο χρόνομη και χειροτερέψει η κατάστασηΠροληπτικές αντιφάσεις…
Κύριε Μιχαηλίδη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Βιογραφικό:Ο Τάσος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης της Δύσης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε για 35 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Ζει και γράφει στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ: Τάσος Μιχαηλίδης: “Καιρός η ποίηση ν’ αλλάξει και τον κόσμο” (texnesonline.gr)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑