Ειδήσεις

Published on August 26th, 2024 | by paggaiorama

0

Συμεών Κεδίκογλου για τη φωτιά στο Παγγαίο

Tη σκυτάλη της καταστροφής παίρνει το Παγγαίο Όρος της Καβάλας

Αυστηρή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Συμεών Κεδίκογλου – Οι περιοχές του δικτύου «Natura 2000» στη χώρα μας είναι ουσιαστικά απροστάτευτες

Για 5η συνεχόμενη μέρα καίει η φωτιά στο Παγγαίο Όρος της Καβάλας έχοντας ήδη κάνει στάχτη 12.000 στρέμματα, με τους κατοίκους της ανατολικής Μακεδονίας να πλήττονται βάναυσα αφού επι ένα μήνα έκαιγε η πυρκαγιά Όρβηλο των Σερρών.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε δασική έκταση στην περιοχή Αυγό, στην κορυφογραμμή του Παγγαίου, και πλέον εκτείνεται σε μέτωπα χιλιομέτρων, που εντοπίζονται κυρίως στη Μεσορόπη και τον Πλατανότοπο Καβάλας και τον Ροδολίβο Σερρών. Παρά την αδιάκοπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποδεικνύεται και πάλι ανεπαρκής…

Όπως καταγγέλλει ο Συμεών Κεδίκογλου «η φωτιά στο Παγγαίο αποτελεί ακόμη μία περίπτωση πυρκαγιάς, που απειλεί περιοχές μεγάλης οικολογικής και αισθητικής αξίας, με πλούσια βιοποικιλότητα και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, οι οποίες ανήκουν στο δίκτυο «Natura 2000». Επιβεβαιώνεται ότι οι περιοχές του δικτύου στη χώρα μας είναι ουσιαστικά απροστάτευτες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πυρκαγιές το 2023.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση με τα περισσότερα εκτάρια καμένης γης σε περιοχές «Natura 2000» σε απόλυτο αριθμό και στην πρώτη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό καμένης γης «Natura 2000».

Η βουλευτής Ευβοίας, Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί σε δήλωσή του την «ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος πρέπει να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Παγγαίο!»


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑