Ειδήσεις

Published on August 17th, 2024 | by paggaiorama

0

Στο Γκάλβεστον του Τέξας με το μυαλό στο Παγγαίο…

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΗΛΙΑΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ

ΓΚΑΛΒΕΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Δεκαπενταύγουστος: η μέρα που φέρνει μεγάλες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια που πηγαίναμε στο μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας, το παλαιότερο (451 μ.Χ.) μοναστήρι της Ελλάδος στο Παγγαίο Καβάλας. Στο ίδιο μοναστήρι έγινε και η βάφτιση της κόρης μου Μαρίας τον Δεκαπενταύγουστο του 1971.

Φέτος, την 15η Αυγούστου, με την σύζυγό μου Μαρκέλλα και τους καλούς μας φίλους Τάσο και Ελένη όπως κάθε χρόνο πήγαμε να εκκλησιαστούμε στην Κοίμηση της Θεοτόκου στο Νησί Γκάλβεστον του Τέξας όπου λειτουργεί ένας από τους πιο αγαπητούς ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο πατέρας Στέλιος Σιταράς από τη Χίο.

Ο Δεκαπενταύγουστος σηματοδοτεί, όπως όλοι ξέρουμε, μια από της μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας που γιορτάζουμε γιατί σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν μια Μαρία, έναν Παναγιώτη, μία Παναγιώτα, μία Δέσποινα ή μία Παρθένα και όπως έλεγε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος το «Παρθένα» είναι όνομα που υπάρχει σε όλα τα Ποντιακά σπίτια.

Οι εκκλησίες συνήθως τις καθημερινές εορτές είναι σχεδόν άδειες λόγω εργάσιμης ημέρας, αλλά η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι απλή καθημερινή εορτή, είναι μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Ξέρω πολύ καλά πως ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Νησί Γκάλβεστον δεν ήταν άδειος επειδή ήταν καθημερινή ή γιατί ο κόσμος δεν αγαπά τον πατέρα Στέλιο – όπως ανέφερα είναι από τους πιο αγαπητούς και σεβαστούς ιερείς. Πιστεύω πως αν πάτε σε οποιοδήποτε μοναστήρι ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου σε όλο τον κόσμο θα είναι γεμάτο, κάτι που δεν συνέβη στην εκκλησία στο Γκάλβεστον. Μήπως οι ιερείς πρέπει να ερευνήσουν γιατί  ο κόσμος γεμίζει τα μοναστήρια και όχι τις εκκλησίες; Ο κόσμος έχει καταλάβει ποιος φταίει και τρέχει στα μοναστήρια και όχι στις εκκλησίες ασχέτως που αγαπούν και εκτιμούν τους ιερείς και ασχέτως που τα μοναστήρια πολλές φορές είναι μακριά από τις κατοικίες τους.

Είναι καιρός να θέσουν τα εκατομμύρια από τους προϋπολογισμούς τους στη διάθεση των πιστών και των μικρών κοινοτήτων που έχουν ανάγκη λόγω μείωσης πληθυσμού στην περιοχή τους. Φέτος στο κληρικολαϊκό συνέδριο οι κοινότητες δώσανε το μήνυμά τους αφού αρνήθηκαν να αυξήσουν τη συνεισφορά διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στη Διεύθυνση. Ο κόσμος πεινά και αυτοί θέλουν αύξηση γιατί αυξήθηκαν οι τιμές στα χρυσά κουτάλια. Οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής πληρώνονται από τις κοινότητες και όχι από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής που πάνε τα εκατομμύρια των δολαρίων.

Οι εκκλησίες υποφέρουν λόγω αρχιερέων και όχι ιερέων. Ο κόσμος βαρέθηκε να δίνει και, καθώς βρίσκεται σε ανάγκη και ο ίδιος, θέλει να ξέρει πού πάνε τα εκατομμύρια που μαζεύονται από το υστέρημά του.

Με παίρνει δύο ώρες να φτάσω στην Κοίμηση της Θεοτόκου στο Γκάλβεστον, αλλά το κάνω με την παρέα μου για τον πατέρα Στέλιο διότι κάνει μεγάλες προσπάθειες για την εκκλησία και την πίστη μας. Τελικά οι ιερείς πληρώνουν τις αμαρτίες των προϊστάμενων τους, οι οποίοι πληρώνουν τις αμαρτίες των δικών τους προϊστάμενων. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξαναγεμίσουν οι εκκλησίες που χτίστηκαν από το υστέρημα του λαού. Ο κόσμος έχει απογοητευτεί και λοξοδρομεί. Πρέπει να επιστρέψει και πάλι προς την εκκλησία.

Χαίρομαι που ακόμη τα μοναστήρια μένουν ανεξάρτητα και εύχομαι να μείνουν ανεξάρτητα γιατί είναι οι σωτήρες της πίστης μας και έχουν την εμπιστοσύνη των πιστών.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους που γιόρταζαν τον Δεκαπενταύγουστο!


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑