ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Published on July 10th, 2024 | by paggaiorama

0

Στη Μπουζάλα της Ελατιάς οι Σαρακατσαναίοι

Στη Δράμα διεξάγεται για άλλη μια χρονιά, το 44ο Περιφερειακό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και  συγκεκριμένα την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουλίου.

Το Αντάμωμα γίνεται για άλλη μια χρονιά στην περιοχή του Δάσους της Ελατιάς και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Μπουζάλα και συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Καβάλας «Ο Φλάμπουρας» και τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών «Ο Κατσαντώνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το πρώτο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στην Ελατιά είχε γίνει το 1980, μιας και ο χώρος αυτός έχει ιστορική σημασία για τους Σαρακατσαναίους, αφού το 70% των Σαρακατσάνων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προερχόταν από τα βουνά της Δράμας και από το δάσος της Ελατιάς, όπου οι Σαρακατσάνοι είχαν περίπου 120.000 γιδοπρόβατα και 12.000 άλογα. Το δάσος ης Ελατιάς όπως αναφέρει ο κ. Γκόγκος, δημιουργήθηκε από το 1947 και έπειτα, μετά την κάθοδο των Σαρακατσάνων στα χωριά.

Η Μπουζάλα είναι ένας χώρος στον οποίο ανέβαιναν κατά το παρελθόν οι Σαρακατσάνοι μαζί με τα ζωντανά τους. Εκεί περνούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Μάιο και μετά. Το Αντάμωμα διεξάγεται κάθε χρόνο μετά τη γιορτή του Προφήτη Ηλία και συγκεκριμένα το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την εν λόγω γιορτή. Το ραντεβού των Σαρακατσάνων δίνεται στην περιοχή Κούτρα ή Μπουζάλα, στην Ελατιά, που βρίσκεται κοντά στο γνωστό Δασικό Χωριό, στα ορεινά του Νομού Δράμας.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑