Ειδήσεις

Published on June 4th, 2024 | by paggaiorama

0

Στην κάλπη ή…. παραλία;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το τσιτάτο «ο κόσμος δεν άλλαξε ποτέ με εκλογές», εκ πρώτης όψεως, είναι ελκυστικό.

Βέβαια, αν το καλοσκεφτείς, τότε θα μπορείς να εντοπίσεις ένα-δυο προβλήματα.

Συγκεκριμένα:

1. Το πρώτο είναι ότι στο παραπάνω τσιτάτο υποκρύπτεται μια απόλυτα καπιταλιστική τοποθέτηση.

Λέει: «Αναθέτω στους άλλους να αλλάξουν τον κόσμο με βάση αυτά που αυτοί επιλέγουν και ψηφίζουν. Αφού δεν το κάνουν, απαξιώνω τις εκλογές και απέχω».

Άρα ο απεχων περιμένει από τους άλλους να επιλέξουν αυτό που ο ίδιος θέλει. Τους αναθέτει να κάνουν την επιλογή. Και ύστερα, ενοχλείται, τάχα, με την επιλογή. Δηλαδή, ενοχλείται γιατί δεν του βγήκε η ανάθεση!

2. Δεύτερον, μέσω του -όντως- νοθευτικού εκλογικού νόμου, η αποχή απομακρύνει ακόμα περισσότερο την ευκαιρία να αλλάξει ο κόσμος, αφού αυξάνει τα ποσοστά των κυρίαρχων κομμάτων και επομένως, καθιστά ακόμα δυσκολότερη οποιαδήποτε αλλαγή. Κι έτσι, ο απέχων, από δυναμικό μέρος της λύσης, μετατρέπεται σε σύστημα παθητικής ασφάλειας του συστήματος, σε τροχοπέδη που εμποδίζει την οποιαδήποτε αλλαγή.

3. Το τρίτο πρόβλημα που έχει η παραπάνω τοποθέτηση, είναι ότι είναι ιστορικά ανακριβής.

Μερικά παραδείγματα που η ψήφος άλλαξε τον κόσμο: 1️⃣ Μαντέλα: Ν Αφρική – κατάργηση του Απαρτχάϊντ.2️⃣ Κίρχνερ: Αργεντική – Εκδίωξη του ΔΝΤ, άρνηση του χρέους.3️⃣ Ισλανδία: 2009 όταν πέταξε έξω το ΔΝΤ και έκλεισε φυλακή τους τραπεζίτες.

Μάλιστα, στην Ελλάδα υπάρχει ένα αντίστροφο ιστορικό παράδειγμα, που αποδεικνύει την αποτυχία της αποχής από τις εκλογές, ως δήθεν μέσου διαμαρτυρίας.

Ήταν το 1946, όταν το ΚΚΕ του Ζαχαριάδη αποφάσισε να απέχει από τις εκλογές. Αλλά, όπως έχω πει πολλές φορές, ο απόντας δεν διαμορφώνει την ιστορία.

Λοιπόν

Η αποχή μετριέται, άρα ξέρουμε πόσοι απείχαν. Αλλά δεν γνωρίζουμε τους λόγους που απείχαν. Πχ λόγοι υγείας, ταξίδι στο εξωτερικό, πολιτική διαμαρτυρία, θάνατος κλπ μπορεί να είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που οδηγούν σε αποχή.

Δεν υπάρχει κανείς τρόπος να δώσετε μήνυμα δια της αποχής, διότι πολύ απλά, δεν υπάρχετε στη διαδικασία. Και όποιος δεν υπάρχει, δεν μπορεί και να μιλήσει.

Μόνο η πράξη έχει σαφές περιεχόμενο. Η σιωπή ποτέ δεν είχε και ποτέ δεν θα έχει. Έτσι και η αποχή ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Πχ εσείς απέχετε λόγω διαμαρτυρίας, αλλά σας βάζω στοίχημα ότι το βράδυ των εκλογών όλοι θα λένε ότι προτιμήσατε να πάτε για μπάνιο

Το μόνο μέσο εκλογικής διαμαρτυρίας είναι το λευκό. Αυτό μετριέται κανονικά και έχει ακριβώς το χαρακτήρα της αποδοκιμασίας σε όλο το πολιτικό σύστημα. Αν το βράδυ των εκλογών είχατε ένα ποσοστό 50% λευκών, τότε πράγματι θα είχε πρόβλημα όλο το πολιτικό σύστημα. Όχι μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους την Κυριακή πρώτα πάμε στην κάλπη και μετά παραλία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑