Ειδήσεις

Published on September 5th, 2024 | by paggaiorama

0

Πλήττονται από τις συγχωνεύσεις και σχολεία του Παγγαίου

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΖΗΤΑΆμεση αναστολή της συγχώνευσης και κατάργησης σχολείων

Με ερώτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία και ο επικεφαλής της Στέργιος Ηλιόπουλος ζητά «Άμεση αναστολή της συγχώνευσης και κατάργησης σχολείων» και θέτει το θέμα υπό συζήτηση.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αν και δεν έχει άμεσο έλεγχο επί των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή της διδασκαλίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο ρόλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην παιδεία είναι σημαντικός, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία ενός ποιοτικού και προσβάσιμου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Η στενή συνεργασία μεταξύ περιφέρειας, κεντρικού κράτους, σχολείων και τοπικών κοινοτήτων είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο.

Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου με θέμα την «Διατήρηση της λειτουργίας του Σχολείου του Βώλακα ως 5θέσιου», αλλά και με την απόφαση της κυβέρνησης ώστε 26 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να  βάλουν λουκέτο προτείνουμε μία συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης όσον αφορά τα ζητήματα παιδείας στην Περιφέρεια μας.

Να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή της στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Η απόφαση να κλείσουν σχολεία σε μικρές κοινότητες αποτελεί πλήγμα στην εκπαίδευση, στην κοινωνική συνοχή και στην προοπτική των περιοχών αυτών. Η εκπαίδευση δεν είναι απλώς η μετάδοση γνώσεων, αλλά και ένας πυλώνας ανάπτυξης και προόδου για κάθε κοινότητα.

Γιατί:

Τα σχολεία αποτελούν τον πυρήνα της κοινωνικής ζωής σε πολλές περιοχές. Η κατάργησή τους υπονομεύει την κοινότητα και απομακρύνει τους νέους από τον τόπο τους.

Όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους, έχουν το δικαίωμα πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση.

Η συρρίκνωση του σχολικού δικτύου θα οδηγήσει σε απομόνωση απομακρυσμένων περιοχών και θα δυσχεράνει την πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία.

Οι αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες κάθε περιοχής.

Απαιτούμε:

Άμεση αναστολή της συγχώνευσης και κατάργησης σχολείων.

Εντατικό διάλογο με τους τοπικούς φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα για την εύρεση βιώσιμων λύσεων.

Ενίσχυση των υφιστάμενων σχολείων και δημιουργία νέων υποδομών όπου απαιτείται.

Προστασία του δικαιώματος στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Καλούμε όλους τους φορείς, τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφική εξέλιξη.

Για την 

«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία»

Ηλιόπουλος Στέργιος


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑