Ειδήσεις

Published on August 5th, 2024 | by paggaiorama

0

Πάμε σε συνενώσεις ΔΕΥΑ, και ΔΕΥΑΑ Παγγαίου τέλος!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ…ΜΙΑ ΔΕΥΑ ΑΝΑ ΝΟΜΟ ΕΚΤΟΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ…

Προβληµατισµό και ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίµου τα φαινόµενα έλλειψης νερού, τα οποία έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και πιο έντονα την εµφάνισή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Την περασµένη ∆ευτέρα το πρωί, αµέσως µετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι και τους Ολυµπιακούς Αγώνες, έγινε εκτάκτως µια σύσκεψη στο Μαξίµου για τα ζητήµατα της λειψυδρίας, µε τη συµµετοχή και των υπουργών Θεόδωρου Σκυλακάκη και Χρήστου Στυλιανίδη, και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήµατα και οι πιθανές λύσεις, τόσο στον άµεσο ορίζοντα όσο και µακροπρόθεσµα, κυρίως όσον αφορά στα νησιά.

∆ύο ηµέρες αργότερα, την Τετάρτη, έγινε µια νέα σύσκεψη, µε τη συµµετοχή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, και του υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, µε αντικείµενο κυρίως την κοινή διαχείριση του πόσιµου και του αρδευτικού νερού, µεθόδους εξοικονόµησης νερού και τρόπους µείωσης της σπατάλης του.

Τα πέντε μέτρα της κυβέρνησης για τη λειψυδρία

Στις δύο αυτές συσκέψεις, σύµφωνα µε πληροφορίες, αποφασίστηκε µια δέσµη µέτρων, που θα ανακοινωθούν σύντοµα, µόλις διευθετηθούν όλες οι λεπτοµέρειες.

Τα πέντε βασικά µέτρα που συζητήθηκαν στις συσκέψεις αυτές, σύµφωνα µε πληροφορίες, είναι τα εξής:

  1. Έκτακτα έργα ύδρευσης στις περιοχές που παρουσιάζουν τα µεγαλύτερα προβλήµατα λειψυδρίας, µε έκτακτους πόρους.
  2. Νέες µονάδες αφαλατώσεων, τις οποίες «τρέχει» το υπουργείο Ναυτιλίας, έτσι ώστε να επιλυθεί το συντοµότερο δυνατό, αλλά και µε τρόπο µόνιµο, το πρόβληµα σε πολλά νησιά.
  3. Μεταρρύθµιση στις ∆ηµοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (∆ΕΥΑ), µε νοµοσχέδιο το οποίο, σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει συζητηθεί εκτενώς από το υπουργείο Περιβάλλοντος µε την ΚΕ∆Ε και έχει βρεθεί η «χρυσή τοµή», µετά τις αντιδράσεις των δήµων. Οι ∆ΕΥΑ θα συγχωνευθούν και θα µείνει πιθανότητα µία ανά νοµό (και όχι ανά περιφέρεια, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο), ενώ η ΕΥ∆ΑΠ θα αποκτήσει πιο ενισχυµένο ρόλο, παρέχοντας υποστήριξη και τεχνογνωσία σε αρκετές περιοχές, και ιδίως σε πολλά νησιά. «∆εν µπορούν να φέρουν εις πέρας τα έργα που χρειάζονται νησιωτικοί δήµοι που διαθέτουν έναν µόνο µηχανικό», σηµειώνει αρµόδιος κυβερνητικός παράγοντας.
  4. Να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες στελέχωσης και λειτουργίας του Ο∆ΥΘ (Οργανισµός ∆ιαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας), µε το µοντέλο αυτό να επεκτείνεται και στις άλλες περιοχές όπου η άρδευση είναι η κύρια χρήση.
  5. Πιλοτική εφαρµογή στη Ρόδο ενός προγράµµατος της εταιρείας TUI, σε συνεργασία και µε την Περιφέρεια, για την εξοικονόµηση ύδατος σε τουριστικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, ειδικά για την άρδευση για την αγροτική παραγωγή, όπου διαχρονικά γίνεται κακοδιαχείριση του νερού, συζητήθηκαν, µεταξύ άλλων, η χαρτογράφηση όλων των αρδευτικών γεωτρήσεων και συστηµάτων άρδευσης, η σταδιακή µείωση των ιδιωτικών αρδευτικών γεωτρήσεων, ο έλεγχος διαρροών και η ελαχιστοποίηση απωλειών στα δίκτυα άρδευσης.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑