Ειδήσεις

Published on August 10th, 2024 | by paggaiorama

0

Κρούσμα πανώλης στο Καλαμπάκι!

Απολογισμός 1ης επιτήρησης εκτροφών στην ζώνη 10 χιλιομέτρων από το κρούσμα στο Καλαμπάκι.

Από την ΠΕ Καβάλας και ειδικότερα από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διευθύνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνεται ότι προεχθές (Πέμπτη, 08/08/2024 ) ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επιτήρησης  των εκτροφών αιγοπροβάτων, που βρίσκονται εντός της Π.Ε. Καβάλας,  στην ζώνη των 10km από την εστία Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών, του Καλαμπακίου Δράμας.

Ελέγχθηκαν συνολικά 7.959 αιγοπρόβατα σε 34 εκτροφές. Οι 32 εκτροφές βρίσκονται μέσα στην ζώνη επιτήρησης και οι 2 βρίσκονται εκτός ζώνης, αλλά αφορούν ύποπτες μετακινήσεις ζώων.

Είχαν εντοπιστεί ύποπτα συμπτώματα σε 3 εκτροφές, από τις οποίες ελήφθησαν δείγματα και απεστάλησαν στο Εργαστήριο αναφοράς. Σύμφωνα με πρώτη ενημέρωση που είχαμε  από το εργαστήριο, τα δείγματα είναι όλα αρνητικά απλά η αποστολή των  εκθέσεων δοκιμών θα καθυστερήσει,  λόγω φόρτου εργασίας του προσωπικού του εργαστηρίου.

Θα ακολουθήσει δεύτερη φάση επιτήρησης, με επανέλεγχο όλων των παραπάνω εκτροφών καθώς και διερεύνηση κάθε αναφοράς ύποπτων συμπτωμάτων ή μετακινήσεων ζώων, σε οποιοδήποτε σημείο της Π.Ε. Καβάλας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας δήλωσε: «Τα νέα όσον αφορά το θέμα αυτό ως τώρα είναι καλά. Ελπίζω να παραμείνουν καλά έως το τέλος του χρόνου επιτήρησης. Θέλω να ευχαριστήσω την Προϊσταμένη κ. Θ. Αϊναλίδου και όλους τους κτηνιάτρους της ΠΕ Καβάλας για τις άοκνες προσπάθειες τους. Επίσης θέλω να επιστήσω την προσοχή στους κτηνοτρόφους όσον αφορά στην σχολαστική τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και πρακτικών για την διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας των ζώων καθώς και σε όσους για οποιονδήποτε λόγω έρχονται σε επαφή με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑