Ειδήσεις

Published on August 7th, 2024 | by paggaiorama

0

Καμίνι τον Ιούλιο η Νέα Πέραμος!

Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ… ΤΩΝ ΠΙΟ ΘΕΡΜΩΝ ΜΗΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τον Ιούλιο η περιοχή της ΑΜΘ στο Παρανέστι  Δράμας

Πέρασε και ο Ιούλιος του 2024 και ήδη μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας, ότι κι αυτός περνάει στο πάνθεον… των πιο θερμών μηνών στη Βόρεια Ελλάδα, και φυσικά και στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και τη Δράμα.

Ενδιαφέροντα στοιχεία μάλιστα δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με στοιχεία τα οποία έχουν συλλεχθεί από το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr, που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο φετινός Ιούλιος χαρακτηρίζεται πλέον από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλείσεις της θερμοκρασίας και ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος από το 2010 στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στη Δυτική και στο Ιόνιο.

Ενώ υψηλές θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί επίσης και στην Περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας –Θράκης και στη Δράμα.

Η 18η Ιουλίου

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει το Εθνικό Αστεροσκοπίο Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία η 18η Ιουλίου ήταν ημέρα κατά την οποία σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτά τα στοιχεία, οι θερμοκρασίες αυτές σημειώθηκαν τις περιοχές του Διδυμοτείχου με 41,5ο C, της Αλεξανδρούπολης 40,2ο C, στον Ίμερο Ροδόπης 41,4ο C, στην Ξάνθη 41,7ο C, στη Νέα Πέραμο Καβάλας 40,7ο C και αλλού.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, εντός του Ιουλίου, στο Παρανέστι Δράμας ο υδράργυρος άγγιξε ακόμα και τους 41,6ο C, θερμοκρασία ιστορικά υψηλή για την περιοχή.

Τα ίδια στοιχεία μιλάνε επίσης ακόμα και για μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά +2,5 βαθμούς, και στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δράμα και το Νευροκόπι. Συγκεκριμένα, με πρώτη την περιοχή του Δίον, ακολουθεί η Ξάνθη, το Νευροκόπι, το Κιλκίς, η Δράμας, τα Γρεβενά και άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη από το Νοέμβριο του 2023, η περιοχή της Δράμας και της ΑΜΘ, είχε αρχίσει να γνωρίζει μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας. Το 2023, αποτελεί μια από τις πλέον ιδιαίτερες χρονιές και έχει ήδη καταγραφεί στην κλιματολογική ιστορία, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα έντονες. Όλοι είδαμε και βιώσαμε τα έντονα καιρικά φαινόμενα, είτε αυτά παρουσιάστηκαν με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, είτε με τη μορφή της υπερ-καταιγίδας Daniel.

Γενικά παραδεκτό είναι πλέον το γεγονός, ότι, οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα αλλάζουν σταδιακά. Και μια απ’ αυτές τις αλλαγές, είναι και η ξηρασία, καθώς αυτή έχει αρχίσει να προβληματίζει τους ειδικούς και όχι μόνο, αλλά και τους αγρότες κυρίως. Με την αύξηση της ξηρασίας, τα νερά λιγοστεύουν, ενώ οι καλλιέργειες θα αντιμετωπίσουν  ιδιαίτερα προβλήματα.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑