Ειδήσεις

Published on August 21st, 2024 | by paggaiorama

0

Και στα κρασιά ΠΟΠ το Παγγαίο εκτός!

ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ: Οι έξι ζώνες ΠΟΠ οίνων στη Βόρεια Ελλάδα και η σημασία της ένδειξης για το κρασί και τον τουρισμό που δεν περιλαμβάνουν το Παγγαίο μας…

Τι σημαίνει η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για ένα κρασί και πώς αυτός ο τίτλος μπορεί να το αναδείξει, να τονώσει τον οινοτουρισμό, ακόμα και να κάνει γνωστή μία χώρα διεθνώς;

Η ένδειξη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) σε μία ετικέτα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαίνει ότι το κρασί αυτό προέρχεται από νομοθετικά οριοθετημένη αμπελουργική ζώνη με συγκεκριμένο τοπωνύμιο, παράγεται από τις ποικιλίες που ορίζει ο νόμος για τη ζώνη αυτή, οινοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Τα κρασιά με ένδειξη ΠΟΠ έχουν τυπικότητα και χαρακτήρα, που παραπέμπουν σαφώς στην περιοχή καταγωγής τους, ενώ μόνο το τοπωνύμιο μιας περιοχής που αποτελεί Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εμπορική επωνυμία ενός προϊόντος, όπως επισημαίνουν οι Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος. 

Μάλιστα, στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας έχουν οριοθετηθεί έξι Ζώνες ΠΟΠ από τις συνολικά 33 στη χώρα, καθιστώντας την περιοχή σημαντική δύναμη στο πεδίο αυτό. Οι έξι ζώνες ΠΟΠ είναι οι εξής: ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Ζίτσα, ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα και ΠΟΠ Ραψάνη.

Οι τέσσερις από αυτές τις αμπελουργικές ζώνες αφορούν το Ξινόμαυρο, τη σημαντικότερη ελληνική ερυθρή ποικιλία, όπως λέει στη Voria.gr η διευθύντρια των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρα Ανθίδου, και από αυτές τις τέσσερις στις δύο, στο Αμύνταιο και τη Νάουσα, έχουμε μονοποικιλιακούς οίνους, ενώ στις υπόλοιπες δύο, στη Γουμένισσα και στη Ραψάνη blend, με Negosca και Κρασάτο/Σταυρωτό αντίστοιχα.

Στην ΠΟΠ Ζίτσα η πρωταγωνίστρια ποικιλία είναι η Ντεμπίνα, που βρίσκεται μόνο εκεί, ενώ η ιδιαιτερότητα στις Πλαγιές Μελίτωνα είναι πως όλη η αμπελουργική ζώνη ανήκει σε ένα οινοποιείο.

«Η ένδειξη ΠΟΠ βοηθά την προβολή μιας ολόκληρης περιοχής, δίνει ώθηση στον τουρισμό, ενισχύει οικονομικά τον τόπο και σηκώνει μαζί και όλη τη χώρα.

Όλη η υφήλιος γνωρίζει το Μπορντό και τη Βουργουνδία» λέει η Αλεξάνδρα Ανθίδου, που τονίζει πάντως πως δεν είναι εύκολο για μια περιοχή να γίνει ΠΟΠ.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑