Ειδήσεις

Published on September 10th, 2024 | by paggaiorama

0

Η Ελευθερούπολη περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου Καβάλας

Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται …ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

Ενόψει της επικείμενης εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 5108/2024 «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του Πρωτοδικείου Καβάλας από τις 16-9-2024:

1) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1 περ. κβ΄ του Ν. 5108/2024, στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρείται το Πρωτοδικείο Καβάλας με έδρα την Καβάλα. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπον αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου, και β) η Θάσος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου.

2) Σε περίπτωση αγωγής που απευθύνεται σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Καβάλας, η κατάθεση του δικογράφου μπορεί να γίνεται είτε στη Γραμματεία της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου είτε στη Γραμματεία της περιφερειακής έδρας αυτού.

3) Ως προς τα πινάκια των καταργούμενων Ειρηνοδικείων Παγγαίου και Θάσου (υποθέσεις τα δικόγραφα των οποίων έχουν ήδη κατατεθεί ή θα κατατεθούν ως τις 15-9-2024), διατηρούνται τα υπάρχοντα πινάκια και στις ίδιες δικασίμους, ως πινάκια του Πρωτοδικείου Καβάλας, και ορίζονται οι υπάρχουσες αίθουσες των καταργούμενων Ειρηνοδικείων ως τόπος διεξαγωγής των δικών αυτών (άρθρο 13 παρ. 3 του Ν. 5108/2024).

4) Ως προς τα πινάκια του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Καβάλας (υποθέσεις τα δικόγραφα των οποίων έχουν ήδη κατατεθεί ή θα κατατεθούν ως τις 15-9-2024), με πράξη μας θα μεταφερθούν στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Καβάλας και στις δικασίμους που προβλέπονται στον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου (κάθε πρώτη, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη Τρίτη εκάστου μηνός). Επισημαίνεται ότι η εγγραφή της υπόθεσης στο οικείο πινάκιο ή έκθεμα γίνεται με πρωτοβουλία του γραμματέα και ισχύει ως κλήτευση όλων των διαδίκων. Προς ενημέρωση των διαδίκων, και πάντως όχι επί ποινή ακυρότητας, η νέα δικάσιμος γνωστοποιείται από τη Γραμματεία στον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των διαδίκων (άρθρο 14 παρ. 4 του Ν. 5108/2024).

5) Κάθε ημέρα της εβδομάδας στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου θα υπηρετούν δύο Πρόεδροι Υπηρεσίας, ήτοι ένας Πρόεδρος Πρωτοδικών ή Πρωτοδίκης γενικής επετηρίδας που θα εκτελεί χρέη στο Κατάστημα της κεντρικής έδρας του Πρωτοδικείου και ένας Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας που θα εκτελεί χρέη στο Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Καβάλας, έκαστος δε εξ αυτών θα είναι επιφορτισμένος με την εκδίκαση προσωρινών διαταγών, την έκδοση απογράφων, διαταγών πληρωμής και διαταγών απόδοσης μισθίου, ανάλογα με την κατανομή των υποθέσεων μεταξύ πρώην Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου.

6) Όλες οι διαδικασίες οι οποίες μέχρι και τις 15-9-2024 διεκπεραιώνονται αποκλειστικά στο Ειρηνοδικείο Καβάλας, λόγω σχετικής αρμοδιότητας (διαθήκες, αποδοχές, αποποιήσεις, κληρονομητήρια, σωματεία, συναινετικές προσημειώσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων, εκθέσεις σφράγισης, κατάθεση δηλώσεων τρίτων, πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου κ.λπ.) θα συνεχίσουν να διεκπεραιώνονται από 16-9-2024 στο Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Καβάλας (2ος όροφος), στο οποίο και μόνο θα κατατίθενται οι σχετικές αιτήσεις και τα δικόγραφα.

7) Όλα τα δικόγραφα που αφορούν την τακτική διαδικασία Μονομελούς, τις μικροδιαφορές, την ειδική διαδικασία Μονομελούς και τα ένδικα μέσα, θα κατατίθενται από 16-9-2024 στο μεγάλο γραφείο του πολιτικού τμήματος του Πρωτοδικείου στον 4ο όροφο.

8) Όλα τα δικόγραφα που αφορούν το Πολυμελές, αιτήσεις διαταγών πληρωμής και απόδοσης μισθίου ανεξαρτήτως ποσού, καθώς και αιτήσεις απογράφων εκτός από αυτές που αφορούν αποφάσεις του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Καβάλας, θα κατατίθενται από 16-9-2024, στο γραφείο Α401 του 4ου ορόφου (πρώην γραφείο διαθηκών).

9) Όλα τα δικόγραφα που αφορούν τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων Μονομελούς και οι αιτήσεις νομικής βοήθειας, θα κατατίθενται από 16-9-2024, στο γραφείο Α402 του 4ου ορόφου (γραφείο ασφαλιστικών).

10) Όλα τα δικόγραφα που αφορούν τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας Μονομελούς, θα κατατίθενται από 16-9-2024, στα γραφεία Γ309 και Γ310 του 3ου ορόφου (γραφεία πρώην Ειρηνοδικείου).

11) Το γραφείο πιστοποιητικών (κληρονομικά, σωματείων, εταιρικά, επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης) θα μεταφερθεί από 16-9-2024 στον 2ο όροφο (γραφεία πρώην Ειρηνοδικείου Καβάλας).

12) Αιτήσεις για χορήγηση αντιγράφων αποφάσεων του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Καβάλας και για έκδοση απογράφων αυτών, καθώς και κάθε είδους αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν το υπηρεσιακό αρχείο του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Καβάλας, θα κατατίθενται στο Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Καβάλας, επί των ανωτέρω δε αιτήσεων θα αποφαίνεται ο Πρωτοδίκης ειδικής επετηρίδας που θα εκτελεί χρέη Προέδρου Υπηρεσίας στο Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Καβάλας. Το αιτηθέν αντίγραφο της απόφασης ή του απογράφου ή το πιστοποιητικό θα παραλαμβάνεται από το Κατάστημα του καταργούμενου Ειρηνοδικείου Καβάλας.

13) Τα γραφεία του Τμήματος Προανάκρισης (πρώην Πταισματοδικείο) θα παραμείνουν και θα λειτουργούν στους ίδιους χώρους (1ος όροφος).

14) Για λόγους εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων και των πολιτών, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ως προς το ανωτέρω γενικό πλαίσιο λειτουργίας του Πρωτοδικείου από 16-9-2024, για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε.

Παρακαλούμε για την κοινοποίηση της παρούσας σε όλα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

Σας ευχαριστούμε όλους για τη συνεργασία και σας ευχόμαστε καλή δικαστική χρονιά.

Ο Διευθύνων το Πρωτοδικείο Καβάλας

Πηγή: dskavalas.gr


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑