Ειδήσεις

Published on July 25th, 2024 | by paggaiorama

0

Η ανομβρία θα φέρει … ξηρασία και “κοράκιασμα”!

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πολύ καλό ρεπορτάζ που έκανε για το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Λωλίδης αναφέρει σχετικά με την άρδευση και το διαθέσιμο υδάτινο δυναμικό αναφέρει:

Λιγοστό το νερό και για την άρδευση

Κάθε χρόνο η Διεύθυνση Υδάτων ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που εδρεύει στην πόλη της Καβάλας, εκδίδει μια απόφαση με την οποία κάνει γνωστή στη ΔΕΗ την ποσότητα νερού που πρέπει να αποδεσμευτεί από το φράγμα του Θησαυρού, βορειοανατολικά της Δράμας, για την άρδευση των καλλιεργητικών εκτάσεων. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η ΔΕΗ, αποδεσμεύει όλο και μικρότερες ποσότητες λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής Υδάτων Γιώργος Καμπάς «όταν παρατηρείται μείωση των βροχοπτώσεων και κατ’ επέκταση πτώση της στάθμης του νερού στο φράγμα, η ΔΕΗ δεσμεύει τα νερά προκειμένου να εξασφαλίσει τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.

Οπότε, κάθε χρόνο, αποδεσμεύει όλο και μικρότερες ποσότητες που είναι απαραίτητες για την άρδευση του κάμπου του Νέστου εντός των διοικητικών και γεωγραφικών ορίων της Καβάλας και της Ξάνθης».

Έτσι, το 2021 αποδεσμεύτηκαν 168 εκατομ. κυβικά νερού, το 2022, 130 εκατομ. κυβικά και 2023, 110 εκατομ. κυβικά νερού. Φέτος, η ΔΕΗ αποδέσμευσε 70 εκατομ. κυβικά, δηλαδή 100 εκατομ. λιγότερα σε σχέση με το 2021. Η μείωση αυτή φανερώνει έμπρακτα το πρόβλημα που υπάρχει λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων και εισροής υδάτων από άλλες πηγές.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑