Ειδήσεις

Published on September 3rd, 2024 | by paggaiorama

0

Επιστολή για το Παγγαίο στον Εθνικό Κήρυκα Ν. Υόρκης

Συνολικά 52 αγροδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν πρόσφατα σε όλη τη χώρα, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα η φωτιά στο Παγγαίο αυξάνει το τρομακτικό μέγεθος της καταστροφής σε χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, όπως και στην ίδια την αλλοίωση του εδάφους.

Η αλόγιστη και η συνεχής παρέμβαση πάνω στη φύση, η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, η καταστροφή των δασών, οι ίδιες οι πυρκαγιές, φαίνεται να είναι το μοναδικό «προνόμιο» της Ελλάδας συγκριτικά με άλλες χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια σημαντικά προβλήματα και αν τα αντιμετωπίζουν είναι πολύ μικρής έκτασης και όχι καθημερινό φαινόμενο.

Η φωτιά στο Παγγαίο φαίνεται να μην έχει τέλος, αλλά μάλλον μας λυπήθηκε ο Θεός και με τις βροχές ή τις καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στην κεντρική Μακεδονία περιορίστηκαν οι εστίες της φωτιάς συμβάλλοντας σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης και στα δυο μέτωπα.

Η δραματική αύξηση των πυρκαγιών, ειδικά του φετινού καλοκαιριού, πλήττουν περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες την Ελλάδα, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κατευθυνόμενες αυτές πυρκαγιές συνθέτουν μια εικόνα ολοκληρωμένης καταστροφής σε μια χώρα που δεν έχει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισής τους.

Και ιδιαίτερη διαχείριση των δασών, ειδικά όταν η προστασία τους δεν βασίζεται σε τεράστιες τεχνολογικές επενδύσεις και λήψη σωστών πολιτικών αποφάσεων, για να διασωθούν οι δασικές εκτάσεις της χώρας και οι πολύτιμες ανθρώπινες ζωές.

Η συχνότητα με την οποία τα τελευταία χρόνια ζούμε την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών, είναι τακτική και όχι σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, γεγονός που μας επιτρέπει να ξαναπούμε ότι δεν υπάρχει δάσος που να μην έχει καεί και να λαμβάνει τραγικές διαστάσεις ένα φαινόμενο, που αντιπροσωπεύει το συνολικό αριθμό των δασών μιας χώρας.

Οι ανεξέλεγκτες αυτές πυρκαγιές έχουν επηρεάσει τη ζωή όλων μας σε μια εποχή που η διατήρηση και η αποκατάσταση της φύσης είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιοποικιλότητάς της, αλλά και για τη λεπτή ισορροπία, με την ίδια την ζωή του ανθρώπου.

Συνολικά ο αριθμός των αγροδασικών πυρκαγιών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που απαριθμούμε καθημερινά σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, μια και ο ρυθμός εξάπλωσής τους υπερβαίνει την κοινή λογική και ξεπερνά τα υπολογιστικά μοντέλα πρόληψης και εμφάνισης των πυρκαγιών σε διάφορα σημεία και περιοχές της Ελλάδας.

Η φωτιά στην Αθήνα, και στο Παγγαίο, αποτελούν ένα συνδυαστικό φαινόμενο καταστροφής και δράσης κακόβουλων ενεργειών που πρέπει να θεσπιστούν νέα μέτρα για την αντιμετώπισή τους και ανάπτυξη άλλων μηχανισμών που να μας επιτρέπει να σταματάμε έγκαιρα τις πυρκαγιές.

Από την αρχή του καλοκαιριού μετρήσαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό πυρκαγιών να καίνε δάση και μεγάλες εκτάσεις, το επόμενο διάστημα που πλησιάζει το φθινόπωρο και τα πρωτοβρόχια, πόσες;

Νίκος Σόκολος

Αθήνα, Ελλάδα


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑