Ειδήσεις

Published on July 17th, 2024 | by paggaiorama

0

Δήθεν θα έκαναν υποθαλάσσιο πάρκο και στην Ηρακλείτσα!

ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ – ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΑΓΙΟΝΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ…

Σε άλλες περιοχές της χώρας βουλιάζουν αγάλματα, αεροπλάνα και βαπόρια για καταδύσεις

‘Ένα μεγάλο μέρος των λάτρεων των καταδύσεων προσδοκούν να «κερδίσουν» δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της χώρας.

Ειδικότερα, ο δήμος Αλμυρού προχωρά στην υλοποίηση Ελεύθερου Τεχνητού Υποβρύχιου Αξιοθέατου, εγκρίνοντας προς τούτο τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί εξειδικευμένο τουρισμό αναψυχής μεσαίου προς υψηλού κόστους. Απευθύνεται σε περισσότερους από 25.000.000 ενεργούς πιστοποιημένους αυτοδύτες στον κόσμο, εκ των οποίων 4.000.000 είναι Ευρωπαίοι. Κάθε χρόνο πιστοποιούνται περισσότεροι από 1.000.000 επιπλέον αυτοδύτες, ενώ περίπου 3.000.000 δύτες επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς για τις καταδύσεις τους ετησίως.

Με τη λειτουργία του Ελεύθερου Τεχνητού Υποβρύχιου Αξιοθέατου, προβάλλεται ο τόπος ως προορισμός θεματικού τουρισμού σε ένα επιπλέον κοινό, την καταδυτική κοινότητα. Έτσι επιτυγχάνεται ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, ενώ το υπάρχον τουριστικό προϊόν των 3 Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων εμπλουτίζεται και συνδέεται άρρηκτα με αυτούς, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο προορισμών πολιτιστικής κληρονομιάς στο οποίο κάθε κομμάτι θα λειτουργεί επικουρικά με το άλλο.

Επίσης, οι καταδυτικές δραστηριότητες ανήκουν στις κατ’ εξοχή φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και σε συνδυασμό με το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα του τόπου προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα δημιουργηθούν 5 γλυπτικά έργα με θέμα τη μυθολογία, εμπνευσμένα από την πλούσια μυθολογική και πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής, με κύριο υλικό το τσιμέντο. Κατ’ επέκταση, θα δημιουργηθεί μια διαδρομή ανάμεσα σε μεγάλα αγάλματα, τα οποία θα περιγράφουν μια ιστορία της τοπικής μυθολογίας η οποία αντί να γίνεται μέσα σε ένα μουσείο, θα είναι υποβρύχια και προσβάσιμη τόσο από αυτοδύτες όσο και από απλούς δύτες. Στις σκέψεις για τον τίτλο της πρότασης, είναι και ο «Ύφαλος Τέχνης: Βουτιά στην Τοπική Μυθολογία».

Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Λευκάδας αποφάσισε την ανάθεση μελέτης που αφορά την πόντιση πλεούμενου αντικειμένου στα θαλάσσια όρια της Λευκάδας, ως ελεύθερο τεχνητό υποβρύχιο αξιοθέατο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του καταδυτικού τουρισμού. ‘Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο καταδυτικός τουρισμός αποτελεί μια σημαντική τουριστική κατηγορία που θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στην προσέγγιση τουριστών υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου, κάτι το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην τοπική οικονομία. Σκοπός του έργου, είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του νησιού ως τον πρώτο καταδυτικό προορισμό του Ιονίου, που μπορεί να προσελκύσει εκατομμύρια λάτρεις της ιδιαίτερα ποιοτικής μορφής τουρισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κινούμενη στο ίδιο πνεύμα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στερεάς Ελλάδας, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του οικισμού Γαλαξιδίου. Στο πλαίσιο του έργου, μεταξύ άλλων προβλέπεται η πόντιση ενός αεροσκάφους σε βάθος 9 μέτρων, καθώς και η πόντιση τριών συνθέσεων αγαλμάτων.

Στα όρια του καταδυτικού πάρκου, δημιουργούνται δυο καταδυτικές διαδρομές, μια στο δυτικό τμήμα και μια στο ανατολικό έτσι ώστε να μπορεί ταυτόχρονα να φιλοξενεί ισάριθμες ομάδες επισκεπτών. Σημειώνεται ότι η πόντιση των τεχνητών αξιοθέατων θα πρέπει να γίνει εκτός των λιβαδιών των φανερόγαμων και ιδανικά σε αμμώδες ή λασπώδες υπόστρωμα, ώστε να ενισχυθεί και η βιοποικιλότητα της περιοχής.

Ο σχεδιασμός και η τοποθέτηση των αξιοθέατων θα πρέπει, επίσης, να γίνει σε συνεργασία με ειδικό επιστήμονα και συνοδεία αυτού, ώστε να μην προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά στα λιβάδια των φανερόγαμων και θραύση κοραλλιών, γοργονιών και δομών ασβεστολιθικών ροδοφυκών, σε περίπτωση που αυτά υπάρχουν στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τα αξιοθέατα θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατά με το θαλάσσιο περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό και να μην περιέχουν υπολείμματα ελαίων, καυσίμων, επικίνδυνων υλικών κ.ά.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑