Ειδήσεις

Published on July 11th, 2024 | by paggaiorama

0

Αντιμέτωποι με λειψυδρία οι Νομοί Καβάλας, Δράμας, Σερρών;

ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ XΑΜΗΛΑ ΤΑ ΥΔΑΤΙΝΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Αντιμέτωπες με την λειψυδρία βρίσκονται φέτος πολλές περιοχές, με την κατάσταση να είναι σε πολλές περιπτώσεις να είναι τραγική και όσο αφορά την επάρκεια αλλά και σε πολλές περιπτώσεις την ποιότητα του νερού.

Τι κι αν άπαντες προειδοποιήθηκαν από πέρυσι για τις δύσκολες καταστάσεις που έρχονται κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού;

Ήδη επεκτείνονται καθημερινά οι ζώνες όπου τα νερά χαρακτηρίζονται ακατάλληλα για οικιακή χρήση, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ οι αγρότες σε πολλές περιπτώσεις, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.

Σε Καβάλα, Δράμα και Σέρρες ήδη οι αντιπεριφερειάρχες, αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι διαφαινόμενες απώλειες στις αγροτικές παραγωγές, κι ας είναι από διαφορετικές περιφέρειες!

Σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας xαμηλά τα υδάτινα αποθέματα

Ο Νομοί Καβάλας, Δράμας και Σερρών είχαν πάντα ένα κοινό στοιχείο και συνεκτικό κρίκο.

Το άφθονο νερό ήταν δεδομένο σε όλη την περιοχή, καθώς τόσο ο ποταμός Στρυμόνας αλλά και ο Αγγίτης που αποτελεί τον κύριο παραπόταμό του, ήταν πάντα δυναμικοί με πλούσια νερά

Μάλιστα πλήθος άλλων πηγών , μαζί με τα υπόγεια ύδατα αποτελούσαν όλο το χρόνο συγκοινωνούντα δοχεία για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων.

Μόνο που φέτος τα νερά βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που όχι απλώς απειλεί μερίδα καλλιεργειών αλλά προεξοφλείται ήδη ότι η ξηρασία θα προκαλέσει απώλειες, με πρώτο παράδειγμα τις σοδιές σε κριθάρια και σιτάρια.

Το ότι πριν πολλά χρόνια, οι εκάστοτε πολιτικοί έδωσαν τεράστια ποσά για αποστραγγιστικά έργα, έτσι ώστε ο Στρυμόνας και ο Αγγίτης να σταματήσουν να προκαλούν πλημμύρες και οι βαλτώδεις περιοχές γύρω από αυτούς να αποτελούν πηγή ζωής και όχι ασθενειών.

Μάλιστα οι Τούρκοι τον προ περασμένο αιώνα, αποκαλούσαν την περιοχή (Μπερεκετλί Γκιουλ) που θα πει «Λίμνη Αφθονία», αποδεικνύει την ζωογόνο δύναμης των υδάτων.

Όλα αυτά τα χρόνια η περιοχή, έδινε εργασία και εισόδημα, τόσο με την ανάπτυξη της γεωργίας, όσο και της κτηνοτροφίας , αλλά και με νερόμυλους ή τις μονάδες βυρσοδεψίας.

Τα εγγειοβελτιωτικά έργα ανέβασαν σε άλλο επίπεδο την αγροτική παραγωγή, με αποτέλεσμα να περάσουμε από τον καπνό στις δυναμικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι, και πρότερα την ντομάτα και το ρύζι.

Τεράστιες βαλτώδεις εκτάσεις σε Καβάλα, Δράμα και Σέρρες μετατράπηκαν σε υψηλής ποιότητας αγροτεμάχια, ενώ τα πράγματα έγιναν πολύ καλύτερα με την αποξήρανση αλλά και τη γενικότερη διευθέτηση της κοίτης του Στρυμόνα και την δημιουργία της λίμνης Κερκίνη.

Ωστόσο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα προβλήματα. Το έδαφος συμπιέστηκε από τη χρήση μηχανημάτων, τα εδάφη κατακρατούν άλατα, η αποστράγγιση γίνεται όλο και εντονότερη και τα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα προκαλούν μια ακόμη δυσκολότερη εξίσωση.

Μέρος των σκαμπανεβασμάτων που καλείται να διαχειριστεί η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και η επιστημονική κοινότητα είναι και οι ξηρασίες, όπως η φετινή, που φέρνουν το πρόβλημα στο ακριβώς αντίθετο άκρο.

Θεωρείται σημείο των καιρών, ή ακριβέστερα της «κλιματικής κρίσης».

Το πρόβλημα απαιτεί τη συνεργασία δύο διαφορετικών Περιφερειών, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι αντιπεριφερειάρχες των τριών νομών, αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι διαφαινόμενες απώλειες στις αγροτικές παραγωγές.

Σε συνάντησή τους στην Συμβολή, συμφώνησαν ότι πρόκειται για τη δυσκολότερη χρονιά έως τώρα και κατέληξαν στον τρόπο διαχείρισης του λιγοστού νερού άρδευσης.

Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων και κύριος στόχος τους, είναι να περιοριστεί κάθε πιθανή μορφή σπατάλης κατά την άρδευση των καλλιεργειών, να μειωθεί το «χάσιμο» του νερού προς τη θάλασσα και να εξασφαλιστεί νερό σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να περιορισθούν κατά το δυνατόν οι παραγωγικές και οικονομικές ζημίες των καλλιεργειών.

Για τη λειτουργία του φράγματος της Συμβολής, μια 4μελής επιτροπή με εκπροσώπους των τριών νομών, αποφασίστηκε να χειρίζεται με ομόφωνες αποφάσεις το άνοιγμα και το κλείσιμο των «θυρών», μόνο που ήδη ο ποταμός έχει …στερέψει!

Φέτος μάλλον θα θυσιαστούν κάποιες αγροτικές παραγωγές, χωρίς κανείς να γνωρίζει από τώρα το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής.

Ήδη στο Νομό Σερρών υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ανομβρίας στο Δήμο Αμφίπολης, καθώς αυτή η παρατεταμένη ανομβρία είχε ως πρώτη συνέπεια την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα στις πηγές των «Γαλάζιων Νερών».

Ένα πρόβλημα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, μιας και καθημερινά αυξάνονται τα προβλήματα, με την δημοτική αρχή της Αμφίποης, απλά να βλέπει το πρόβλημα.

Γιατί για να το λύσει άμεσα δεν υπάρχει καμία περίπτωση!

ΠΗΓΗ: Αντιμέτωποι με την λειψυδρία οι Νομοί Καβάλας, Δράμας και Σερρών; (e-vima.gr)


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑