Ειδήσεις

Published on July 30th, 2024 | by paggaiorama

0

Ανοίξανε τη βάνα για τα Τενάγη…

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΨΙΔΗ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

Επίσκεψη στα πληγέντα από την ξηρασία χωράφια της Τενάγιας και Παρατενάγιας περιοχής των δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Δοξάτου πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 30 Ιουλίου 2024, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης  συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο και Δράμας Μιχάλη Μουρβετίδη, καθώς και από τον εντεταλμένο σύμβουλο επί Αθλητικών Θεμάτων κ. Στέλιο Ιγνατιάδη.

Στην  συνέχεια επισκέφτηκε ο κ. Τοψίδης μια σχολάζουσα γεώτρηση που ενεργοποιήθηκε για να αρδεύσει έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων στην περιοχή των Τεναγών ενδυναμώνοντας την αρδευτική δυνατότητα.

Μάλιστα ο κ. Τοψίδης επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν και άλλες σχολάζουσες γεωτρήσεις, ώστε να ενεργοποιηθούν και πάλι με σκοπό να προσφέρουν το πολύτιμο για τις καλλιέργειες νερό που φέτος σπανίζει λόγω της ξηρασίας. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής φέτος αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας σε όλες τις Π.Ε., αλλά προσπαθούμε κατά τόπους να βλέπουμε τις διαθέσιμες λύσεις, ώστε να μειώσουμε τις συνέπειες που έχει αυτή η κατάσταση στην αγροτική παραγωγή. Με μια συνεργασία που είχαμε με το ΤΟΕΒ Βοϊράνης και τον πρόεδρό του Σωτήρη Παπαδόπουλο, βρήκαμε μια διέξοδο στο πρόβλημα και όλοι μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες δώσαμε μια λύση ενίσχυσης της άρδευσης, καθώς όπως γνωρίζετε όλα τα ποτάμια της περιοχής έχουν μειώσει στο ελάχιστο τα παρεχόμενα ύδατα. Είναι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει πολύ και διαμορφώνουμε έναν σχεδιασμό που εκτιμούμε ότι θα περιλαμβάνει 25 νέες γεωτρήσεις με φωτοβολταϊκά που θα τον καταθέσουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα με τα παραπάνω ξεκινήσαμε τους αναδασμούς στο αγρόκτημα Δοξάτου και συνεχίζουμε και αλλού. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για την βελτίωση των συνθηκών της αγροτικής παραγωγής με βάση τους παραπάνω άξονες. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στο να δοθεί σε λειτουργία η γεώτρηση για την ενδυνάμωση της άρδευσης».

Ο κ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Τοψίδη για την άμεση ανταπόκριση του και τόνισε ότι «παλαιότερα έζησα μια άλλη εποχή όπου η έδρα της Περιφέρειας, η Κομοτηνή ήταν ένα αγκάθι για ότι θέλαμε να κάνουμε στην Π.Ε. Καβάλας και Θάσου.  Με την παρέμβαση που έκανε βοήθησε να έχουμε μια αντιμετώπιση στο πρόβλημα. Μπορεί η κλιματική αλλαγή να δημιουργεί προβλήματα αλλά η Περιφέρεια ΑΜΘ βοηθάει να τα αντιμετωπίζουμε».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κ. Τοψίδη και επισήμανε ότι μαζί με τις υπηρεσίες του βρίσκονται σε μια διαρκή ετοιμότητα να για να βρεθούν και άλλες λύσεις αντιμετώπισης της πολύ άσχημης κατάστασης που έχει προκαλέσει η ξηρασία.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑