Ειδήσεις

Published on June 23rd, 2024 | by paggaiorama

0

Χαμός στο Ροδολίβος με σαρμάδες και χασλαμά

ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει η Γιορτή Σαρμά και Χασλαμά στο Ροδολίβος Παγγαίου… που πραγματοποιείται σήμερα στην κεντρική πλατεία…

Όπως σημείωνε ο σύλλογος το Ροδολίβος ήταν έτοιμο να υποδεχθεί, όπως και πέρυσι πλήθος επισκεπτών, που τελικά πήγαν και απόλαυσαν παραδοσιακά, τοπικά εδέσματα της περιοχής μας και γλέντησαν όλοι μαζί, συνοδεία μιας υπέροχης ορχήστρας.

όπως σημειώνουν: “Φέτος έγινε πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουν να γευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι τα σαρμαδάκια, τις πίτες και τον χασλαμά μας!!

Για τον λόγο αυτό ΖΗΤΑΜΕ από ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ την πολύτιμη ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ!!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΣΛΑΜΑΣ

Ο “χασλαμάς” είναι παραδοσιακό γλυκό της Βόρειας Ελλάδας.

Η γεύση του μοιάζει με αυτή του μελομακάρονου καθώς έχει τα ίδια περίπου υλικά.

Συνήθως τον παρασκεύαζαν όταν ολοκλήρωναν οι αγρότες ένα κύκλο εργασιών…

  • Προετοιμασία : 40 λεπτά
  • Ψήσιμο: 60 λεπτά
  • Σιρόπιασμα: 25-30 λεπτά

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με διάμετρο 26 εκ.

Για τον χασλαμά

  • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο (σκληρό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί)
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 220 ml ελαιόλαδο ελαφρύ (ή αραβοσιτέλαιο)
  • 6 κ.σ. κονιάκ
  • 250-270 ml χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 2/3 κ.γλ. γαρίφαλο (σε σκόνη)
  • Μερικά μοσχοκάρφια (γαρίφαλο σε καρφάκια)

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 400 ml νερό 
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Ανακατεύουμε, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, με μια ξύλινη κουτάλα μέχρις ότου το αλεύρι πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.
  5. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 3-4 λεπτά.
  6. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη σόδα, το γαρίφαλο και το κονιάκ.
  7. Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά (δηλαδή στο αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά με την ξύλινη κουτάλα ή ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη σαν αυτή του μελομακάρονου (ομογενοποιημένη αλλά όχι ελαστική).
  8. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας και βάζουμε μέσα την “ζύμη” μας.
  9. Την απλώνουμε παντού και ισιώνουμε την επιφάνειά της.
  10. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρομβοειδή κομμάτια και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι ένα μοσχοκάρφι (γαρίφαλο σε καρφάκι).
  11. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά να βράσει για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.

Σιροπιάζουμε το γλυκό

  1. Βγάζουμε τον χασλαμά από τον φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά ρίχνουμε το μισό σιρόπι ζεστό, φροντίζοντας να σιροπιάσουμε όλο το γλυκό και κυρίως τις άκρες του.
  2. Αφήνουμε για 5-6 λεπτά να απορροφήσει την πρώτη δόση σιροπιού και μετά προσθέτουμε και το υπόλοιπο.
  3. Μόλις το σιρόπι απορροφηθεί (τουλάχιστον το περισσότερο) ο χασλαμάς είναι έτοιμος για να τον απολαύσουμε.


About the Author



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top ↑